Paljud Aasia restoranid on Saksamaal hakanud kasutama taktikat, kus järelejäänud toidu eest peavad kliendid trahvi maksma, et vähendada üleüldist raiskamist.
Järelejäetud toidu eest tuleb restoranides trahvi maksta
Sageli kasutatakse sellist metoodikat just Rootsi laua tüüpi restoranides, kus klientidel on võimalik süüa nii palju, kui nad jaksavad. Selleks, et nad liialt palju taldrikule ei ahmiks, küsivad restoranid järelejäetud toidu eest lisatasu, vahendab Lonely Planet.
Restorani omanik rääkis, et on aastatega hulgaliselt toitu minema visanud, mida aplad sööjad on endale taldrikule kuhjanud, kuid ei ole lõpuks ikkagi jaksanud ära tarbida. Selline raiskamine häiris teda, mistõttu kehtestas ta ka uue reegli.
Iga restoran saab kehtestada omad reeglid ja ka trahvi suuruse. Tavaliselt tuleb järelejäänud toidu eest maksta vaid paar eurot, kuid juba see paneb inimesi mõtlema, kui palju nad siis tegelikult söövad. Lühikese ajaga on kõigest üks restoran kogunud juba nii 1000 euro väärtuses trahve.
Kuigi sakslased on tavaliselt väga säästlikud, siis hiljutisest uuringust selgus, et iga sakslane viskab aastas ära 235 euro väärtuses toitu.