Ameerikas leiti lahendus lennujaama pikkadele turvakontrolli järjekordadele

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teresa Crawford/AP

Viimaste aastate jooksul on turvanõuded lennujaamades üha karmimaks muutunud, mistõttu on pikemaks veninud ka turvakontrolli järjekorrad.

Ameerikas on üsna tavapäraseks saanud see, et reisija võib veeta kuni kaks tundi turvakontrollide järjekordades enne, kui ta saab lennukile astuda. Sellele probleemile hakati lahendust otsima ja nüüd on see vist ka leitud: nimelt on mitmed USA lennujaamad juba kasutusele võtnud pommikoerad, et turvakontroll läheks kiiremini, kirjutab Daily Mail.

Paljudes Ameerika lennujaamades on kehtestatud eraldi eelkontroll, kus reisijad ei pea jalanõusid jalast võtma ega eemaldama muid esemeid, mis võivad turvavärava aktiveerida. Samuti võivad kotti jääda vedelikud ja sülearvuti. Tänu sellele toimub kontroll lennujaamas kiiremini kui enne.

Reisijad saavad ise hoolitseda selle eest, et nad saaksid läbida eelkontrolli. Selle tarbeks peab reisija transpordi turvalsuise ametile avalduse esitama ja maksma 85 dollarit (75 eurot). Amet viib seejärel läbi taustakontrolli ja kui reisija läbib taustakontrolli edukalt, on tal lubatud viis aastat lennata nii, et talle tehakse lennujaamas eelkontroll. Ent eelkontrollipunktidest võivad läbi minna ka need inimesed, kes pole eelnevalt avaldust esitanud. 

Üks koer on suuteline päevas kontrollima kuni tuhandet reisijat. Transpordi turvalisuse amet jälgis eelkontrollide tööd eelmise nädala esmaspäeval ja selgus, et 75 protsenti eelkontrollipunktidest suutis reisijad läbi kontrollida vähem kui kümne minutiga. Selline muudatus teeks turvakontrollide järjekorrad oluliselt lühemaks, ent treenitud koerte eest tuleb välja käia üsna kopsakas rahasumma. Samuti tuleb arvestada, et koera treenimiseks kulub üheksa kuud ja neid tuleb igal aastal uuesti kontrollida. 

Muudatus on siiani kenasti toiminud, kuid tõeliselt pannakse koerad proovile alles suveperioodil, mil reisijate hulk on alati aasta suurim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles