Taj Mahal on rohelise lima rünnaku all

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taj Mahal
Taj Mahal Foto: SCANPIX

Taj Mahal on oma pika eluea jooksul vastu pidanud mitmetele laastavatele rünnakutele, kuid nüüd on ametivõimud hirmul, et viimasel ajal tõusnud õhusaaste võib lõplikult selle sära minema pühkida.

Nüüd on Taj Mahali tabanud veel üks needus. Miljonid moskiito laadsed putukad on maandunud seintele, et seal paarituda ning selle käigus eritavad nad rohelist lima. Putukad on leidnud endale soodsa elamispaiga lähedal asuvas reostunud Yamuna jões, vahendab The New York Times.

Jõe saastatus on viimastel aastatel kõvasti kasvanud, rääkis Agra keskkonnaaktivist D.K. Joshi. Ta esitas ka kohelikule keskkonnakohtule ka petitsiooni putukate vohamise kohta, kuid vastust sellele võib oodata alles kuu jooksul.

India on maailma üks saastatumaid riike ning inimeste teadlikus ja hirm saastatud õhu ja vee pärast järjest kasvab. Valitsus on teinud ka pingutusi näiteks Gangese jõe puhastamiseks. Probleem muutub silmapaistvamaks, kui kannatama hakkavad vaatamisväärsused, sest mõju tervisele keegi kohe ei märka.

Roheline lima otseselt ehitisele ohtlik ei ole, kuid siiski võib see jäädavalt muuta seinte värvi. Ühtlasi viitab putukate rohkus sellele, kui saastunud jõgi tegelikult on, sest sellele putukaliigile ei ole puhtad veed heaks koduks. Kardetakse ka, et liiga suur hulk ringi tiirlevaid elukaid võib probleemiks saada turistidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles