Kuidas tähistatakse koolilõppu mujal maailmas?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilõpp
Koolilõpp Foto: Helena Peterson

Nüüdseks on helisenud juba mitmed lõpukellad ja abituriendid on saanud end põhjalikult välja elada. Siiski on kooli ametlik lõpp alles ees ning välismaal on mitmeid erinevaid viise selle tähistamiseks. 

Kõige ükskõiksemalt suhtuvad koolilõpetamisse jaapanlased. Jaapanis toimub keskkooli lõpetamine märtsis, enne uue õppeaasta algust. Lõputseremoonia leiab aset umbes tunni aja jooksul keset õppenädalat, lõpetajad kannavad uhkete kostüümide asemel koolivormi, marsivad ning laulavad ühislaule. Pärast tseremoonia lõppu naaseb enamik nooremaid õpilasi klassidesse ja jätkab õppetööd.

Rootsis kannavad koolilõpetajad alati oma valgete kleitide ja tumedate ülikondade aksessuaarina kaptenimütsi. Koolilõpetajad väljuvad lauldes ja hõisates koolist ning kooli ees tervitavad neid suurte nimeliste siltide ja plakatiteks vormitud piinlike lapsepõlvepiltidega lõpetajate vanemad ja sõbrad-sugulased, kes riputavad sinikollaste lintidega lõpetajatele kaela väikseid kingitusi. Seejärel suunduvad lõpetajad paraadina või veoautode kastides linna peale, kus terve kogukond neid ühiselt kärarikkalt õnnitleb.

Argentiina on riik, kus pikk ja pingutusterohke haridustee saab eriti räpase lõpu. Nimelt on argentiinlastel kombeks koolilõpetajatele õnne soovida, pildudes neid söögi ja kõige muuga, mis ühe siivsa maarjamaalase jaoks suurim solvang oleks. Munad, jahu, siirup, mesi, suled, habemeajamisvaht – kui see määrib, siis see sobib!

Itaalias on juba Vana-Rooma päevilt võitjate tunnustamisena kasutatud loorberipärg praegugi lahutamatu osa koolilõpurituaalist. Kohe pärast aktust pannakse lõpetajatele, nii neidudele kui ka noormeestele, pähe lõhnav loorberipärg, mida nad suure uhkusega ülejäänud päeva jooksul kannavad. Loorberipärg on osa igast lõputseremooniast, olgu tegu siis keskkooli või ülikooli lõpetamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles