Põhilised vead, mida välismaalased Itaalia toitu süües teevad (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt on paljudele Itaalia toidud meeltmööda, kuid suure tõenäosusega teeb enamik meist süües vigu, mis paneksid iga itaallase nina kirtsutama.

Kooslused, mis meile võivad tunduda Itaalia toidu juures tavapärased, võivad mõne itaallase päeva korralikult ära rikkuda. The Local tõi välja mõned näited vigadest, mida tuleks Itaalias einestades kindlasti vältida.

1. Parmesani pearoogadele ei lisata - parmesani maitse on üsna tugev, mistõttu võib ta teatud  toitude maitse varjutada. Seepärast ei tohiks enamikule pearoogadele parmesani lisada. Küll võib juustuga rikastada risotosid ning pastasid, kuid ka sellel on oma reeglid.

2. Parmesani ei tohi kunagi lisada mereannirisotole ja -pastale - jällegi tuginedes parmesani tugevale maitsele, ei tohiks seda lisada mereanniroogadele, sest juust varjutab lihtsalt kala hõrgu maitse. Küll leidub Itaalias veel ohtralt pitsarestorane, kus pakutakse üsnagi juustuseid mereannipitsasid.

3. Cappuccino't ja piimaga kohvi ei tohi juua pärast keskpäeva - kui on soov turistitempel endale igaveseks külge saada, siis tuleb selleks vaid pärast keskpäeva tellida piimaga kohv või cappuchino. Neid mõlemaid peetakse hommikujookideks, mida pärast lõunat enam juua ei tohiks. Ülejäänud päeva jooksul tuleks juua hoopis espressot.

4. Kuuma jooki toidu kõrvale ei jooda - teed ja kohvi prae kõrvale ei tellita. Neid mõlemaid võid tellida siis, kui oled oma toidu juba nahka pistnud.

5. Kõndides ei sööda - itaallased armastavad laua taga istuda ning süüa, samal ajal jutustades ja oma toitu põhjalikult nautides. Käigu pealt söömine on nende jaoks veider. See reegel kehtib isegi kiirtoidu kohta, mida süüakse tavaliselt püstiste laudade taga, istuda ei saa, aga kõndida ka ei ole sobilik. Erandiks on vaid jäätis.

6. Salatit eelroana ei sööda - salateid süüakse Itaalias alati viimasena, need ei käi isegi mitte pearoa kõrvale. Itaallased usuvad, et salatid aitavad seedimisele kaasa ning puhastavad ka maitsemeelt.

7. Kui oled haige, ära värvilisi toite söö - igal rahvusel on haiguste raviks omad tõekspidamised. Itaallased usuvad, et valge toidu, nagu pasta või riisi, söömine aitab haigusest kiiremini vabaneda. Väidetavalt on neid toite kehal kergem seedida, mistõttu saab keha oma energia suunata haiguse ravimisele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles