Ebatavalised reeglid stjuardessidele ja stjuuarditele

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pardameeskond
Pardameeskond Foto: SCANPIX

Pardameeskonna töö on aja jooksul teinud läbi hulgaliselt muutuseid, seda nii väljanägemise kui ka reeglite poolest.

Praeguselt kujutatakse lennukis ette pigem tööl stjuardesse kui stjuuardeid, kuid tegelikkuses olid esialgu tööl ainult mehed. Siiski juba 1936. aastal kirjutas New York Times oma artiklis, kuidas üks õige stjuatdess peaks olema väike, kaaluma 45-53 kilogrammi, peaks olema 150-163 sentimeetrit pikk ning 20-26 aastat vana, vahendab Telegraph.

Kolmkümmend aastat hiljem kirjutas sama leht reegliteks, et stjuardess peab olema äsja keskkooli lõpetanud, vallaline (leski ning lahutatud lasteta naisi ei tolereeritud), 157 sentimeetrit pikad (kuid kindlasti mitte pikemad kui 175 sentimeetrit) ning kaaluma 47-61 kilogrammi.

Tänapäeval on reeglid läinud isegi karmimaks. Endiselt kehtivad piirangud pikkusele, kaalule ning vanusele, kuid nüüd pööratakse tähelepanu ka ujumisoskusele, hammastele ning haardeulatusele.

Pikkus ja haardeulatus

Enamik lennufirmasid nõuab, et nende meeskonnaliikmed oleksid 157-187 sentimeetrit pikad, mehed peavad seejuures mõnikord olema natuke pikemad. Paljud lennufirmad nõuavad ka kindlat haardeulatust. Etihad Airwaysi töötajad peavad olema võimelised asju võtma 210 sentimeetri kõrguselt ning seda ilma kingadeta.

Air New Zealand on sisse seadnud reegli, et nende töötajad peavad olema võimelised tõstma 10 kilogrammist pakki 170 sentimeetri kõrgusele ilma upitamata.

Kehamassiindeks

Paljud lennufirmad nõuavad, et kehakaal oleks pikkusega tasakaalus või, et tööle pürgija oleks normaalkaalus. Tihti kasutatakse selle määramiseks kehamassiindeksit. Nii tegi Air India 600 töötajale ettekirjutuse, et nad peavad kuue kuu jooksul kaalus alla võtma, või neid võidakse töölt kõrvaldada.

Air India lisas veel, et normaalne kehamassiindeks on naistele 18-22 ning meestele 22-25. Ametlikult on normaalkaalus inimese kehamassiindeks 18,5-24,9 vahemikus.

Ninakarvad, hambad ja teised füüsilised eripärasused

Mitmel lennufirmal on kindlad nõudmised töötajate välimuse suhtes. American Airlines nõuab, et kõik nende töötajad lõikaksid ära kõrva- ja ninakarvad. Samuti peetakse oluliseks ilusaid hambaid ning isegi hambaklambrid ja breketid on lubatud.

Ranged nõudmised on seatud ka töötajate küüntele, millele seatud pikkusenõuded olenevad lennufirmast. Samuti ei tolereerita erinevaid habemeid ja liiga pikki vuntse. Jet Airways aga ei taha oma töötajate näos näha ühtegi armi, vinni ega muud iluviga.

Tätoveeringud ning ilurõngad

Enamik lennufirmasid ei luba nähtaval kohal ühtegi tätoveeringut. Mõned ettevõttes ei luba nähtavaid tätoveeringuid isegi millegi muuga kinni katta, sest nende väitel peab töötaja olema igal hetkel laitmatu. Sama kehtib ka igasuguste ehete kohta, nina-, kulmu- ja keelerõngad tuleb eemaldada.

Juuksed ja jumestus

Tavaliselt nõuavad firmad, et töötajad näeksid soliidsed välja ning vastaksid konservatiivsetele standarditele. Juukseid on lubatud küll värvida, kuid värvivalik peab olema samuti konservatiivne.

Lisaks on välja toodud, et mehed ei tohi end meikida ning jumestust värskendada ei tohiks kunagi klientide nähes.

Vormiriietus

Vormiriietuse osas kehtivad samuti ranged reeglid. Enamik on kehtestanud täpse seeliku pikkuse. Tavaliselt ei tohi seelik olla rohkem kui 2,5 sentimeetrit üle, ega alla põlve, vaid peab mahtuma sinna täpselt vahepeale.

Samuti on keelatud erinevate aksessuaaride kandmine, mis ei sobi vormiriietusega kokku.

Füüsiline jõud

Erinevatel lennufirmadel on seatud erinevad nõuded, kuid WestJeti töötajad peavad jaksama tõsta lausa 22 kilogrammi. Teised firmad soovivad jälle, et nende töötajad oleksid viimased pool aastat olnud täiesti suitsuvabad või läbima enne tööle tulekut tervisekontrolli.

Ujumisoskus

Pardameeskond peab olema võimeline ujuma ilma ühegi abivahenditeta vähemalt 20 meetrit. Ühtlasi peavad nad suutma vee all hinge kinni hoida vähemalt minuti. Jällegi on reeglid kohati erinevad, kuid üldiselt soovivad kõik lennufirmad, et nende töötajad oskaksid laitmatult ujuda.

Vaimne tervis

Töötajatelt nõutakse vähemalt keskkoolitunnistuse olemasolu ning enamik lennufirmasid teeb oma töötajatele ka põhjaliku taustakontrolli. Lisaks peavad kõik tööle pürgijad tegema läbi testi, mis hindab nende vaimse tervise olukorda.

Perekonnaseis

Mõnikord teevad lennufirmad siinkohal vahet ka kogenutel ja kogenematutel meeskonna liikmetel. Kogenematul tööle soovijad ei tohiks olla abielus. Qatar Airways alles hiljuti pehmendas reeglit, et kui töötaja peaks viie esimese tööl oldud aasta jooksul rasedaks jääma või abielluma, siis on firmal õigus ta ka lahti lasta.

Vanus

Euroopas ei tohi enam vanusepiirangut seada, kuid väljaspool Euroopat on vanusepiirangud tihti veel kasutuses. Kohata võib sedagi, et stjuardess või stjuuard peaks olema vähemalt 18-21 vanune. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles