19 maailma vanimat linna

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänav, pilt illustratiivne
Tänav, pilt illustratiivne Foto: SCANPIX

Kui kellelgi on kunagi tekkinud soovi ajas rännata, siis ilmselt nende paikade külastamine pakub selleks parima võimaluse.

Telegraph on kokku pannud nimekirja maailma vanimatest paikadest, mille külastamine viib reisija justkui ajas tagasi.

19 maailma vanimat linna

 

Vaata, millised on maailma vanimad linnad

 

Jeeriko, Palestiina

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 9000 aastat eKr. Maailma vanim linn, kus on järjepanu elatud. Arheoloogid on välja kaevanud 20 järjestikuse asustuse säilmed, mis ulatuvad 11 000 aasta tagusesse aega. Hetkel elab Jeerikos umbes 20 000 inimest. 

 

Byblos, Liibanon

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 5000 aastat eKr. Linna lõid foiniiklased ning nime andsid kreeklased, kes linnast papüürust importisid. Väidetavalt on selle linna nimest tuletatud ka sõna Piibel.
 

 

Aleppo, Süüria

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 4300 aastat eKr. Jällegi on linn käinud läbi mitmete valitsejate võimu alt, nende hulgas on olnud assüürlased, kreeklased, pärslased, roomlased ja araablased.
 

 

Damaskus, Süüria

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 4300 aastat eKr. Täpsed andmed Damaskuse tekke kohta puuduvad, kuid arvatakse, et esimesed inimesed võisid piirkonnas elada juba isegi 10 000 aastat eKr. Tähtsaks muutus linn pärast aramealaste saabumist, kes lõid tiheda kanalite võrgustiku. Veel hiljuti tõmbas Damaskus ligi hulgaliselt turiste, kes armastasid kohalikel turgudel ringi uitada ning linna iidset hõngu nautida.

 

Susa, Iraan

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 4200 aastat eKr. Susa oli peamiselt pärslaste peatuspaigaks, nüüd elab seal umbes 65 000 inimest.

 

Faiyum, Egiptus

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 4000 aastat eKr. Üsna Kairo lähedal asuv linnake pakub tänapäeval külastajatele mitmeid vaatamisväärsusi, nende hulgas suured turud ja mošeed ning isegi püramiidid.

 

Sidon, Liibanon

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 4000 aastat eKr. Sidon on üks foiniiklaste tähtsamaid ja vanimaid asustusi. Siit algaski foiniiklaste hiilgeaeg. 

 

Plovdiv, Bulgaaria

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 4000 aastat eKr. Bulgaaria suuruselt teise linna asustasid esimest korda traakialased, hiljem käis sealt läbi mitmeid erinevaid valitsusi. Linnast võib leida mitmeid arheoloogilisi väärtusi nagu amfiteatrid ja akveduktid.

 

Gaziantep Türgi

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 3650 aastat eKr. Linn asub riigi lõunaosas, üsna Süüria piiri lähedal. Gaziantepi kesklinna kaunistab Ravanda tsitadell.

 

Beirut, Liibanon

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 3000 aastat eKr. Liibanoni pealinn on riigi kultuuriliseks, administratiivseks ja majanduslikuks keskuseks. Väljakaevamised on avaldanud saladusi, mis ulatuvad 5000 aasta taha ning kõige varasem mainimine tehti arvatavasti juba 14. sajandil eKr.

 

Jeruusalemm, Iisrael

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 2800 aastat eKr. Jeruusalemm on püha keskuseks nii juutidele kui ka moslemitele. Linn peidab endas mitmeid pühasid paiku nagu nagu nutumüür ja al-Aqsa mošee.
 
 

 

Tyre, Liibanon

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 2750 aastat eKr. Veel hiljuti kihas linn turistidest, kes soovisid külastada UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Rooma-aegset hipodroomi.

 

Arbil, Iraak

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 2300 aastat eKr. Erinevatel aegadel on linna valitsenud nii assüürid, pärslased, araablased ja otomanid. Arbil oli peatuspunktiks kuulsal siiditeel ning sealne iidne tsitadell on endiselt püsti.

 

Kirkuk, Iraak

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 2200 aastat eKr. Kirkuk asub kunagise Assüüria pealinna Arrapha kohal, mille strateegilist tähtsust tunnistasid isegi babüloonlased. 5000 aasta vanuse tsitadelli varemed on endiselt nähtavad, kuigi praeguseks on linn tuntud hoopis naftatööstuse poolest.

 

Balkh, Afganistaan

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 1500 aastat eKr. Balkhi linna leiab Põhja-Afganistanist. Araablased ise tunnevad paika kõikide linnade emana. Hiilgeaeg jääb linnakesel kaugesse aega, umbes 2000 aastat eKr. Nüüd on see koduks piirkonna puuvillatööstusele. 

 

Ateena, Kreeka

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 1400 aastat eKr. Ateenat tuntakse kui lääne tsivilisatsiooni ning demokraatia sünnipaigana. Kreeka pealinn on turistide seas äärmiselt populaarne, tõmmates ligi just ajaloohuvilisi reisijaid.

 

Larnaca, Küpros

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 1400 aastat eKr. Linna asustajateks foiniiklased. Larnacat tuntakse just ilusa ranniku poolest, mida kaunistavad sihvakad palmipuud. Turistide tõmbenumbriks on peamiselt arheoloogilised alad ja kaunid rannad.

 

Cadiz, Hispaania

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 1100 aastat eKr. Cadiz on olnud kodukohaks Hispaania mereväele juba 18. sajandist alates. Linna asutajaks olid jällegi foiniiklased ning aja jooksul on paigal olnud mitmeid erinevaid valitsejaid. 

 

Varanasi, India

 

Esimesed elanikud seadsid end sisse 1000 aastat eKr. Gangese jõe läänekaldal asuv linn on tähtis pühapaik nii hinduistidele kui budistidele. Legendi kohaselt lõi linna 5000 aastat tagasi Hindi jumal Shiva, kuigi teadlased usuvad, et linn tekkis umbes 3000 aastat tagasi. 

 

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles