Austraalia hakkab hairünnakute ennetamiseks kasutama droone

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hai
Hai Foto: SCANPIX

Kuigi hairünnakud ei ole niivõrd sagedased, et need surfareid või niisama mõnulejaid rannast eemal suudaks hoida, soovib Austraalia valitsus siiski anda endast parima, et neid rünnakuid üldse ei juhtukski.

Austraalia Bondi rand on mõnevõrra tuntud hairünnakute poolest. Eelmisel aastal toimus seal kandis 14 rünnakut ning sel aastal on üks õnnetus juba dokumenteeritud, vahendab Travel and Leisure.

Austraalia valitsus alustas droonide katsetamisega, mis peaksid hoidma silma peal kalda lähedal ujuvatel haidel. Droone tuntakse Väikeste Rappijate nime all ning need edastavad otsepilti kaheliikmelisele meeskonnale, kes pidevalt ekraane jälgivad. Kui meeskond märkab mõnd haid, kes on inimesele ohtlik, hoiatatakse sellest kohe ka rannavalvet, kes siis omakorda inimesed veest välja kutsub.

Droone ei kasutata aga ainult elude päästmiseks. Sydney Tehnikaülikool töötab välja tehnoloogiat, mis suudaks otsepilti tõlgendada ja ära tunda eri liiki haid. Samuti soovitakse droonidele lisada ka öösel nägemise võimalus, et kaitsta pimeduses ujujaid.

Uued masinad oskavad lisaks haidele näha ja ära tunda ka päästepaate ning teisi märke hädas olevatest inimestest. Nii saaks droone kasutada otsingutel veel ka mägedes ja kõrbetes. Kui droonikatsetused on edukad, siis järgmisel aastal saavad erinevad Austraalia rannad kokku 40 seiremasinat.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles