Eesti Turismifirmade Liidu uus peasekretär ennustab Eesti turismi jaoks olulist aastat

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariann Lugus
Mariann Lugus Foto: Edmond Mäll

Eesti Turismifirmade Liidu peasekretärina asus tööle endine Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvaheliste suhete osakonna juht Mariann Lugus, kelle sõnul tuleb Eesti turismisektoril leida lahendused, et säilitada atraktiivsus konkurentsi poolest tihedal maailmaturul.

«2016. aasta tuleb Eesti Turismifirmade Liidule töine, sest globaalses tihedas konkurentsis avaldab majutusasutuste käibemaksu tõus 2017. aastast kogu Eesti turismisektorile kindlasti mõju,”» ütles Lugus. «Seoses uue turismi puudutava direktiiviga tuleb muuta ka võlaõigusseadust ja turismiseadust, mistõttu on ETFLi panus vastavasse seadusloomesse kaaluka tähtsusega.»

Luguse sõnul on turism Eestile väga oluline majandusharu, moodustades majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi arvutuste kohaselt sisekogutoodangust ligikaudu 7% ning teenuste ekspordist koguni 27%. Seetõttu on Eesti puhul oluline jätkusuutlik turismi edendamine tingimustes, kus maksukoormuse tõus on reaalne.

«Lisaks majutusasutuste käibemaksu tõusule mängitakse taas aktiivselt turismimaksu mõttega, ent Eestile lisaraha sisse toomise asemel võib see tekitada hoopis vastupidise efekti ning nõrgendada Eesti konkurentsivõimet,» ütles Lugus.

Eestlaste välismaale reisimise suhtes on Mariann Luguse hinnangul positiivne, et eestlased on viimasel aastal järjest rohkem üles leidmas põnevamaid ja eksootilisemaid sihtkohti, nagu Indoneesia, Dubai, Sri Lanka, aga ka Austraalia ja Uus-Meremaa. Põhjus peitub osalt ka selles, et mitmed senised populaarsed soojamaareiside sihtkohad on eelmisel aastal muutunud turvaprobleemide tõttu raskesti külastatavateks.

«Mul on hea meel tõdeda, et Eesti reisibürood on kaugete ja keeruliste reiside planeerimisel väga võimekad,» ütles Lugus. «Reisibürood pole enam ammu pelgalt lennukipiletite ostmise kohad, vaid nende kaudu saab asjatundlikku abi nii sobivaima majutuse, transpordi kui ka muuseumipiletite broneerimisel, lisaks väärtuslikku nõu reisisihtkoha kohta, mis võib kliendile säästa raha ja lisada reisielamusi.»

Mariann Luguse sõnul näitab eestlaste reisilembust seegi, et sel aastal korraldab ETFL veebruari keskel juba 25. korda traditsiooniks muutunud rahvusvahelist turismimessi Tourest, mis on Eesti üks aasta külastatumaid messe. «Eesti vanimal messil pakume väärikasse ikka jõudmise puhul eestimaalastele põnevaid üllatusi,» lubas Lugus.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer: «Turismimaksu kehtestamine ei ole aktuaalne ja praegune koalitsioon seda kindlasti kehtestama ei hakka. Paljudes teistes Euroopa riikides on see tõesti kohalik maks, mis lisatakse hotelli arvele. Rahanduslikus mõttes suurendaks ta omavalitsuste maksubaasi, kuid veelkord, selle kehtestamise plaani ei ole».

Mariann Lugus on lõpetanud 1992. aastal Tallinna Pedagoogikaülikooli matemaatika-füüsikateaduskonna ning saanud magistrikraadi EBSis 2003. aastal rahvusvahelise finantsjuhtimise erialal. Lugus on töötanud Audentese rahvusvahelises ülikoolis vastuvõtu- ja turundusosakonna juhatajana ja olnud aastatel 2008-2013 SA Archimedes kõrghariduse välisturunduse juht. Mariann Lugus on olnud ka Brand Estonia ekspertgrupi liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles