Eritrea - põnev ja tundmatu - minna või mitte?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eritrea
Eritrea Foto: Erki Kurrikoff

Ida-Aafrikas Punase mere ääres asuv Eritrea on turistide hulgas veel üsna vähetuntud maa – aastas külastab Eritread umbes 100 000 turisti. Riik on populaarne väliseritrealaste ja Sudaani noorte hulgas, kes käivad nautimas sealset vabamat elukeskkonda. Eurooplastest külastavad Eritread peamiselt need, kes tahavad nautida massiturismist puutumata maad.

Tänu turistide vähesusele on elu Eritreas oluliselt odavam. Juba lühikese reisi jooksul on võimalik näha vaheldusrikkaid maastikke ja erinevaid rahvaid, maitsta eri piirkondade toite ja saada osa eritrealaste külalislahkusest. Ka kliima on meile soodne, Punase mere äärsed piirkonnad on talvel meie jaoks reisimiseks väga mõnusad.

AJALUGU

Iidsete kaubateede mõjul hakkasid Eritrea ja Etioopia piirialadele tekkima linnad juba 3000 aastat tagasi ning hiljem kuulus see ala võimsa antiikriigi Aksumi koosseisu. Aksumi valitsejate ajal võeti vastu ka ristiusk, Punase mere teiselt kaldalt lisandus hiljem islam. Keskajal kuulus mägismaa põhiliselt kohalike valitsejate ja Etioopia keisrite võimu alla, samal ajal kui rannik oli järjestikku araablaste, türklaste ja egiptlaste valduses.

19. sajandi lõpus saabusid itaallased, kes liitsid praeguse Eritrea alad oma võimu all olevaks kolooniaks. Itaalia Eritreast sai itaallaste lemmikkoloonia, mille arendamisse tugevasti panustati. Koloniaalajastu jälgi on praeguseni näha paljude linnade arhitektuuris, aga ka eritrealaste elustiilis ja toitudes.

Teise maailmasõja ajal okupeerisid maa inglased ja pärast sõja lõppu liideti Eritrea Etioopia keisririigiga. Eritrea iseseisvus kuulutati lõpuks välja 1993. aastal. Iseseisvussõja juhtide soovimatus võimu uuele põlvkonnale üle anda on viimase 15 aasta jooksul kaasa toonud pidevalt rangemaks muutuva valitsemise.

LINNUVAATLUS, KORALLID JA ARVUKAD AHVILIIGID

Enamik Eritrea põlluharimiseks sobivast maast on praeguseks juba kasutusele võetud, aga Asmarast põhja pool on säilinud algset igihaljast ja troopilist metsa. Siinjuures olgu öeldud, et Asmarast väljapoole reisimine eeldab eriloa olemasolu. Tänu suurtele kõrguste vahele mägismaa serval on võimalik näha väga mitmekesist taimestikku ning loomastikku. Näiteks võib kohata erinevaid ahviliike.

Asudes tähtsal rändlindude liikumisteel, on Eritreal väga suur potentsiaal linnuvaatlejate jaoks. Lisaks rändlindudele leidub mitmeid kohalikke liike, millest kümned elavad ainult Eritrea või ka Etioopia mägismaadel. Punase mere rannik on väga sobiv korallide uurimiseks. Koralle ja mangroove leidub nii rannikul kui ka Dahlaki arhipelaagi rohkem kui saja saare ümber.

Eritrea köök on segu Itaalia ja kohalikest toitudest. Enamasti on võimalik leida erinevaid pastatooteid ja suuremates linnades teisigi itaaliapäraseid roogasid, kuid kindlasti tasub proovida kohalikke toite, mis on paljuski sarnased Etioopia söökidega. Selle peamiseks koostisosaks on teffist või mõnest teisest teraviljast valmistatud pannkook, millele on võimalik lisada erinevate kastmetega juurvilju ja/või liha. Eritrealased armastavad seda kõike süüa vürtsikalt, kuid iga sööja võib ise valida, kas ja kui palju ta toidule vürtse lisab. Toidu kõrvale võib proovida kohalikku õlut või veini. Tänu itaallastele on Eritreas väga lihtne leida kohvikuid, kus pakutakse erinevaid kohvijooke. Kuid ärge jätke proovimata ka kohalike traditsioonide järgi valmistatud maitsvat Eritrea kohvi!

TÄHELEPANU RAHAVAHETUSKURSSIDELE

Suuremates linnades on erineva tasemega majutusasutusi. Parematel hotellidel on alati olemas oma elektrigeneraatorid ja veetsisternid, mis tagavad võimalike elektrikatkestuste ajaks tubades nii elektri kui ka vee. Samuti leidub hotelle, kus pakutakse tasuta internetti ja teisi mugavusi, mis on enamiku eritrealaste jaoks raskemini kättesaadavad. Soovi korral võib ööbida lihtsamates hotellides ja külalistemajades, kuid seal peaks alati enne toa eest tasumist uurima vee ja elektri kättesaadavust ja kontrollima, kas tuba on piisavalt puhas.

Tänu suurtele erinevustele ametliku ja musta turu kursi vahel võib Eritrea olla kas väga kallis või ülisoodne sihtkoht. Nii võib ametliku kursi järgi vahetades tavaline toidukord minna maksma 10–15 eurot, samas kui musta turu kursiga raha vahetades saab sama toidu kätte vaid 3–4 euro eest. Nõuded valuuta deklareerimiseks on aastatega palju kordi muutunud, kuid viimastel aastatel pole enam mustal turul raha vahetamisele takistusi tehtud.

SÕBRALIK JA UUDISHIMULIK RAHVAS

Kuna Euroopast pärit turiste käib suhteliselt vähe, võetakse neid üldjoontes sõbralikult vastu. Oma elust rääkides pole eritrealased avalikus kohas kuigi avatud, sest kardetakse võimalikke pealekaebajaid. Hoolimata rangest riigivõimust pole ka pealinna tänavatel näha kuigi palju korravalvureid. Üldiselt ei ole soovitav pildistada valitsusasutuste hooneid ja sõjaväeobjekte.

UUS REISISIHTKOHT 2016 ERITREA

Eritrea on üle kahe korra suurem kui Eesti, kuid seal elab umbes 6,5 miljonit inimest. Kuigi talvel võib mägismaal vahel öökülma esineda, on Punase mere äärsel kuival rannikumadalikul päevane temperatuur pea alati üle 30 °C. Usuliselt jaguneb rahvastik peaaegu pooleks kristlaste ja moslemite vahel. Kristlased elavad peamiselt mägismaa linnades ja põllumajanduspiirkondades, moslemid rannikualadel, tasandikel ja Sudaaniga piirnevatel aladel. Riigis on üheksa etnilist gruppi, mis erinevad oma keelte ja eluviiside poolest. Suurimad rahvad on semiidi keeli kõnelevad tigrinjad ja tigreed. Seoses viisa pika ooteajaga saatkondades ja kohapealsete reisilubade vajadusega on kasulik Eritreasse reisida turismifirma abil. Eestist korraldab reise Eritreasse Tensi-Reisid AS.

ERITREA NÕUAB TÄHELEPANU

Välisministeerium soovitab Eritreasse reisides pöörata tähelepanu olulistele teguritele. Turistidele on eelkõige avatud pealinn Asmara, sellest välja jäävate alade külastamiseks on vaja kohaliku turismiministeeriumi eriluba, mille vormistamine võib aega võtta kuni 24 tundi. Tagamaks vajalike reisilubade olemasolu, on Eritreas reisimisel soovitatav kasutada reisibüroo teenuseid. Seoses võimalike vahejuhtumitega piiridel on mõistlik vältida Etioopia, Sudaani ja Djiboutiga piirnevaid alasid isegi kuni 25 kilomeetri ulatuses piirist. Väljaspool Asmarat ja teisi suuremaid linnu võib telefoniside olla häiritud. Kõik välismaalased peavad riiki sisenedes välisvaluuta deklareerima. Veenduge, et tolliametnik teie deklaratsiooni kinnitab ja tembeldab.

Välisministeeriumi sõnul puudub Eritreas Eesti välisesindus ning vajaduse korral tuleb pöörduda teiste Euroopa Liidu liikmesriikide esinduste poole. Eritreasse reisimise kohta saab rohkem infot Välisministeeriumi kodulehel: http://www.vm.ee/et/riigid/eritrea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles