Puhkuseosaku ost muutub tarbijasõbralikumaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus.
Puhkus. Foto: SCANPIX

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega võetakse Eesti õigusesse üle Euroopa parlamendi ja nõukogu uus puhkuseosakute direktiiv, mis muu hulgas näeb ette ka võimaluse 2 nädala jooksul lepingust taganeda.


«Küllap leidub ka Eestis eraisikuid, kes on huvitatud sellest, et soetada endale mõni pikaajaline puhkusetoode,» ütles justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Niklus.

Selline puhkusetoode võib olla näiteks iga-aastane rannamajakese kasutusõigus Hispaanias või pikaajaline suusamaja rentimine Šveitsi Alpides. Võlaõigusseadusesse tehtavad muudatused hakkavad taoliste lepingute sõlmimist nüüd täpsemalt määratlema.

Niklus selgitas, et muudatused parandavad oluliselt tarbijaõigusi. Näiteks on teenuse pakkujad kohustatud koostama oma toote kohta põhjaliku teabelehe ning lepingu sõlmimisele peab eelnema alati põhjalik lepingupunktide selgitus.

Ta lisas, et olulise muudatusena näeb eelnõu ette ka tarbija taganemistähtaja pikenemise. Tarbija õigus taganeda lepingust põhjust avaldamata pikeneb nimelt seniselt kümnelt päevalt neljateistkümnele päevale. Kusjuures juhul, kui tarbija kasutab õigust taganeda ehitise ajutise kasutamislepingust põhjust avaldamata, loetakse tarbija taganenuks ka kõikvõimalikest sellega seotud lepingutest.

Puhkuseosakute müük väga agressiivset müügitaktikat kasutades on seni elanike hulgas palju pahameelt põhjustanud ja lepingu kord sõlminud on olnud hiljem suurtes raskustes neist vabanemisel. Paljudele osaku soetajaile on tulnud üllatusena, et tasuda tuleb kõik sellega seotud püsikulutused ja osta kallid piletid puhkusepaika kohale jõudmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles