40 sekundit maa ja taeva vahel

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ma tõesti ei tahtnud seda teha. Vanust on juba niipalju, et iga ekstreemsus kaasa ei kisu ja elu, jalad maa peal, tundub täitsa tore. Sealt kandi inimesena olin ma Kiviõli tuhamäe otsas käinud ammu enne, kui sellest sai turismiatraktsioon. Teadsin väga hästi, kui kauge tundub maa, kui sealt pilvepiirilt alla vaadata. Aga ka seda, kui palju on võimalik murda erinevaid luid, kui sellest mäest kelguga alla lasta.

Kui aga nägin Kiviõli seikluskeskuse turundusjuhi Janek Maari seitsmeaastast tütart Miat suurest rõõmust keksimas, et ometigi saab taas trossiga mäest alla lasta, tundus, et kui töö tahab tegemist, siis tuleb see ära teha. Isegi kui see tähendab 75 km/h maa ja taeva vahel kõlkudes Eesti kõige kõrgemast tehismäest allatulekut.

Maari sõnul on trosslaskumine u 600 m pikk ja selle maa läbimiseks kulub kõigest 40 sekundit. Kõrguste vahe on u 80 meetrit. «Kui vanemad lubavad, võivad isegi 7–8-aastased alla tulla,» selgitas Maar entusiastlikult. «Tõsi küll, kuna nad kaaluvad nii vähe, tuleb neile hoog sisse lükata, et nad ei jääks kümme meetrit enne lõppu maa ja taeva vahele rippuma.» Aga isegi kui see juhtub, pole midagi hullu, sest siis võetakse appi nöör, millega seisma jäänu lõpp-punkti välja tõmmatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles