Hotellituppa tungivad mikrokiibid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotellitubada hindade vahel on suured käärid.
Hotellitubada hindade vahel on suured käärid. Foto: Panther Media/Scanpix

Sageli juhtub, et ühel eesmärgil leiutatud tehnoloogia võetakse hiljem kasutusele hoopis teises valdkonnas. Nii juhtus ka tehnoloogiaga, mis loodi algselt selleks, et hoida silma peal hotelli voodilinade pesemise vajadusel, kuid millest nüüd on saanud vahend hotelli inventari varguste ennetamiseks.

USAs Miamis baseeruv firma Linen Tracking Technology on leiutanud mikrokiibi, mis annab peale paigaldamist võimaluse reaalajas jälgida kõiki hotelli käterätikuid, linasid, padjapüüre, hommikumantleid ja muid esemeid, kasutades selleks RFID-tehnoloogiat, kirjutab reisiportaal trip.ee.

RFID (Radio Frequency IDentification) on raadiomärgendtehnoloogia, mille abil saab raadio teel infot kiipidelt lugeda ja sinna kirjutada. Paigutades RFID kiibid esemetele, on võimalik luua erinevaid rakendusi nende positsioneerimiseks ning jälgimiseks.

Hotelli sissepääsu juurde paigaldatud antennid võimaldavad hotellitöötajatel tuvastada, kui keegi üritab hotellist lahkuda koos kiibiga varustatud esemega. Lisaks varaste püüdmisele saab loomulikult ka jälgida, kaua on linad ja käterätikud hotellitubades kasutuses olnud.

Linen Tracking Technology andmetel peab selline kiip vastu kuni 500 pesu, see ei sega pesu kokkuvoltimist ning see on sensorite poolt loetav kuni kahe meetri kauguselt. Kiipide abil saab lisaks asukohale jälgida ka iga eseme pesemiste arvu ja aega.

Hotellidest käterätikute ja linade varastamine on suurem probleem, kui võiks arvata. Näiteks tunnistas ühes uuringus 68 protsenti brittidest, et neil on hotellist lahkumisel kiusatus kas käterätik või midagi muud kaasa võtta.

Eriti teravalt tunnetavad asjade kadumise probleemi luksuslikumad majutuskohad. Luksuslikest hotellidest võib ühes kuus kaduma minna isegi kuni 20–30 protsenti pesust. Kuna selliste hotellide käterätikud, linad ja muud esemed on valmistatud eritellimusel, on see hotellidele märkimisväärne rahaline kahju. Mikrokiipide abiga on võimalik seda oluliselt vähendada.

Näiteks üks Beverly Hillsi luksushotell on RFID-tehnoloogia kasutuselevõtuga suutnud vargusjuhtumite arvu viia 30 protsendilt kolme protsendini. Kuigi iga hotell on erinev, peaks hotelli keskmine sääst taolise tehnoloogia abil ulatuma hinnanguliselt 50 000 dollarini aastas.

Mikrokiipe tootev firma Linen Technology Tracking ei avalda, missugused hotellid nende tehnoloogiat kasutavad. Teada on, et vähemalt 2000 hotelli seda juba teevad. Hetkel asub neist suurem osa USAs, kuid on vaid aja küsimus, kui sama tehnoloogia võetakse kasutusele ka Euroopas ja mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles