Võtame Portugali nädalaga – tehtav!

Priit Pullerits
, vanem­toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Óbidos
Óbidos Foto: Priit Pullerits

Kuulsin hiljuti väidet, et Portugal olla kena paik puhkuseks – täpsemini, suvitamiseks: laiad liivaplaažid, oranžid rannakaljud, pikk-pikk hooaeg. Ja et ega seal muud teha, kui peesitada ja supelda, küll eriti ole.

Muidugi, eks igaühele oma, ent sellegipoolest kahju, kui inimesed vee äärest kaugemale ei jõua. Tegin nädalase ringreisi Portugalis – Tallinnast pühapäeva varahommikul otselennuga Lissaboni ja laupäeva hilisõhtul tagasi – ning pidin iga päev eri paigus mitmel korral endalt küsima: ja mida on Eestil vastu panna?

Retooriliseks see küsimus paraku jäigi.

Kes ihkab vabalt nädalalt rohkem kui lihtsalt ookeani ääres vedeleda, sellele siin järeleproovitud soovitus Portugaliga tutvumiseks. Ringreisi pikkus jääb veidi alla 1400 km.

Óbidos: tõenäoliselt üks muinasjutulisemaid väikelinnu Portugalis. Enamik maju kitsaste tänavate ääres on lubjatud lumivalgeks ja kaetud punaste katusekividega. Sissetungijate eest kaitseks ehitati juba 14. sajandil müür, millel jalutades – kui te just kõrgust ei karda, sest mõnes kohas pole äärekive ollagi – saab Óbidosele tiiru peale teha.

Belém: maadeavastuse kuldajastu sümbol, Torre de Belémi kindlus Tejo jõe ääres kuulub iga Portugali külastaja kohustuslikku menüüsse. Ent sealsamas, Lissaboni lääneservas asuvas Belémi piirkonnas väärib uudistamist palju muudki, alates Jerónimose kloostrist ja lõpetades kindlust meenutava kultuurikeskusega.

Lissabon: kolme miljoni elanikuga pealinn tundub oma suurusega algul heidutav, kuid tegelikult saab selle tuumiku ära vaadata poole päevaga. Tõsi, jalgades peab pisut sitkust jaguma, et vantsida üles mäenõlvadele surutud Alfama ja Bairro Alto piirkonna kitsastest munakivitänavatest. Fotol Santa Cruzi kvartali elumajad mäe otsas asuva linnuse külje all, pesu nööril kuivamas.

Tomar: Convento de Cristo, Templirüütlite ordu 12. sajandist pärit kindlus, mida on järgnevatel sajanditel tublisti laiendatud, laseb igaühel kuue euro eest oma silmaga kaeda, kuidas elasid, sõid ja ka s*ttusid keskajal munkadest rüütlid. Fotol kindluse mitmest sammaskäikudega sisehoovist uhkeim.

Batalha: see kollakast paekivist dominiiklaste klooster, mille ehitamine algas juba 14. sajandil, on võimsaim näide gooti arhitektuurist Portugalis. Nagu paljusid teisi seesuguseid suurehitisi, on sedagi aegade jooksul täiendatud ja laiendatud. Ent suur tükk ajab suu lõhki: kaheksatahuline hiiglaslik kabel on siiamaani lõpetamata, ilma katuseta.

Serra de Estrela: Portugali võimsaim mäeahelik, eesti keeles Tähemäed, on rohkem kui poolteist kilomeetrit kõrge. Teed on seal käänulised ja vaated sellised, mis sunnivad iga kilomeetri järel peatuma. Seepärast tasub autoga mägedesse suundudes varuda endale terve päev. Fotol rohkete kurvidega tee läbi Serra de Estrela.

Sintra: Mägiste metsade vahel asuvas Portugali kuningate omaaegses lemmikpuhkepaigas on mitmeid losse ja paleesid. Kui valida, milliseid külastada, siis esmajärjekorras kindlasti kõrgeima mäe otsast uhkeldavat Pena paleed, mis oma eri arhitektuuristiilide seguga meenutab disniländilikku kitši. Kes ihkab mõõdukat närvikõdi, tehku autoga 36 km pikkune ringsõit mööda kitsast ja kurvilist teed ümber Serra de Sintra mägede.

Porto: Portugali suuruselt teise, veerand miljoni elanikuga omaaegse tähtsa kaubanduslinna süda on Douro jõgi, mille kaldail, kus asub arvukalt vabaõhurestorane ja portveinimaju, pakuvad laevnikud üksteise võidu kümne euro eest tunnipikkust laevasõitu. Aga vaadake jõe äärest ka ülespoole: põhjakaldal laiuvas Ribeira linnaosas on justkui eklektiliselt üksteise otsa ehitatud värvikirevate fassaadidega elamud. Fotol kahetasandiline Ponte de Dom Luís I sild.

Coimbra: Tartust veidi suurema linna uhkus on ülikool, mis asub mäe otsas kuningas Afonso endises palees. Ei tea, kas põhjus on tudengite suures arvus, ent võrreldes teiste Portugali suurte linnadega kohtab ajalooliselt rikka Coimbra, kuue kuninga sünnipaiga tänavail palju rohkem mustust, prügi ja pudelikilde.

Piódão: Kanakullimägede järsule nõlvale tumedatest kiltkividest laotud majadega küla oli alles hiljuti väljasuremisohus – nii kaugele jääb see muudest kohtadest. Aga vaat, mida euroliidu abi teeb – nüüd on see kummituslik paik taas ellu ärganud. Ärge kartke seal majade vahel jalutada – turistid on külas teretulnud. Kes ihkab kohale sõites närvikõdi, lähenegu külale põhjast ja valigu vana mägitee, kus Piódão sildi alla on lisatud märge «autocarro».

Buçaco: siinsed kergelt mägised, paljude eksootiliste liikidega metsad oma arvukate radadega on matkajate paradiis. Nende keskel laiub kauni aiaga Palace Hotel Bussaco , mida nimetatakse lihtsalt jahimajakeseks – selge alahinnang nii suursugusele ja luksuslikule ööbimispaigale.

Bom Jesus de Monte: Braga linna lähedal seisab Portugali tuntuim usupühamu – barokne 576 astmega trepistik, mis viib mägisest metsanõlvast üles Bom Jesuse kiriku ette. Trepistiku serva on rajatud 14 kabelit, mis tähistavad Kolgata tee erinevaid etappe ning milles kujutatud piiblistseenid teevad Kristuse ristilöömise loo selgeks ka neile, kellele see seni hämaraks on jäänud.

Nõuandeid ja soovitusi

•    Kolmetärnihotellis saab kahese toa 32–40 euro eest.

•    Õhtusöök restoranis maksab 10–14 eurot.

•    Enne põhiroa serveerimist lauale toodava saia, või ja pasteedi eest kasseerivad restoranid lisaks 1,5–3 eurot.

•    Bensiini hind on 1,40–1,50 eurot liitri eest.

•    Kiirteel sõitmise eest kasseeritakse iga 10 km kohta umbes üks euro.

•    Linnades ja väiksematel teedel ei maksa siltidele ja teeviitadele loota, kindlasti peab kasutama GPSi.

•    Parkimiskoha leidmine linnades on raske ning auto manööverdamine kitsale vabale kohale tihti keeruline.

•    Tensi Reisid müüb nädalapikkust Portugali reisi 839 euro eest, mul kulus sama pika reisi peale rendiautot kasutades 935 eurot (selle sees ka lennupileti, autokütuse ja ööbimiste hind). Kahepeale kuluks samasugusel omaette reisil 1270 eurot, mis annab võrreldes reisibüroo hinnaga kahele inimesele rahalist võitu üle 400 euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles