Puhkekeskus upub suvitajate prügisse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügihunnik. Foto on illustratiivne.
Prügihunnik. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Kuusalu valla Valkla Ranna puhkekeskuse juhataja Piret Peri on nördinud, et liiklusummiku probleemile on lisandunud uus mure – kuhu panna puhkajate prügi.

Valkla Ranna puhkekeskuse prügikastid saavad parkla kasutajate prahist ja rannast korjatud prügist täis mõne päevaga, kirjutab Sõnumitooja.

Eelmisel suvel kirjutas ajaleht, et Kuusalu valla Valkla-Salmistu tee on kuumade rannailmadega nii täis pargitud, et tekivad liiklusummikud. Kohati polnud ruumi isegi ühele sõidurajale, läbi ei pääsenud kiirabiauto ega ka puhkajad ise.

Puhkekeskuse juhataja Piret Peri sõnul pole ummikute probleem lahenenud. «Ootan hirmuga nädalavahetusi, kui puhkekeskuses on gruppide broneeringud. Võib juhtuda, et nad lihtsalt ei pääse meie juurde, sest ei mahu tee äärde ja peale pargitud autodest mööda.»

Kui nädala sees võib Valkla ranna külastaja endale veel päevituskoha leida, siis auto parkimiseks ruumi leidmine on tunduvalt keerulisem.

Valkla Ranna puhkekeskusel on parkla, kuhu mahub sadakond autot. Parkla on tasuline, aga selle raha eest saab maha jätta oma prügi ning kasutada WCd. Parkla on mõeldud nii puhkekeskuse külalistele kui ka neile, kes soovivad  mere ääres puhata.

Ummikutega on Peri juba harjunud, kuid veel rohkem meelehärmi valmistab talle käesoleval suvel tekkinud probleem – prügikastid ajavad üle: «Eelmine valla prügivedaja Radix Hooldus läks ASi Eesti Keskkonnateenused alla ning ma ei saa enam tellida lisatühjendust, kuigi olen nõus selle eest maksma nii palju kui vaja, kas või rohkem, kui saaks ainult prügist lahti. Vastati, et nemad ei paku taksoteenust.»

Valkla rand.
Valkla rand. Foto: Kultuurikava.ee

Ta lisas, et kõige sagedamini saab tellida tühjendust kahe nädala tagant, kuid selle aja peale on Valklas juba prügimägi: «Näpuga näidatakse ju minu poole, kui rannarahva prügi on nii palju, et see igal pool vedeleb.»

Prügimure leevendamiseks tellis ta kaste juurde. «See läheb mulle aga väga kalliks maksma. Prügiuputus kestab suvel vaid mõned nädalad. Ülejäänud ajal pole lisaprügikaste vaja. Oleme pannud prügi peale papist alused ja poisid hüppavad nende peal, et mahtu veidi kokku suruda.»

Valkla Ranna puhkekeskuse töötajad hoiavad oma territooriumi puhtana. Varahommikul käivad nad kilekottidega rannas ning koristavad sinna jäetud prügi. Liivale jäetakse plastmassist joogitopsid, aga ka kodust kaasa võetud söökide-jookide pakendid.

Peri märkis, et maha jäetakse ka suuremaid asju: «Keegi unustas rannatooli, jäetud on riideid ning maha kallatud grillsüsi. Mere äärde tassitakse ka meie kämpingute juures olevad lauad.»

AS Eesti Keskkonnateenused Põhja regiooni piirkonnahaldur Katrin Kruusvald ütles, et Valkla külas käib prügiauto üle nädala, ühe objekti pärast ei saa hakata sagedamini sõitma: «Pole mõtet saata suurt jäätmeveokit sinna, kust saame ainult ühe objekti prügi.»

Lahendusena pakkus ta võimalust tellida konteinereid juurde või vahetada need senisest suuremate konteinerite vastu: «Kui on koht, kuhu panna, saab konteinereid alati juurde viia.»

Valkla ranna ummikute ja prügiga on kimpus ka Karin Alliksaar-Korts, kes suvitab ühes Valkla-Salmistu tee ja ranna vahelises majas: «Pärast ilusaid rannailmasid võtame meiegi perega prügikotid kätte ning läheme randa koristama. Oleme puude alumised oksad maha lõiganud, et jääks kohe näha, kui keegi otsustab oma prügi maha jätta. See on reostamist veidi piiranud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles