Mida peab teadma Põhja-Koreasse reisides?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja-Korea hakkab vaikselt turistidele oma uksi avama, kuid enne selle kommunistliku maa külastamist tasub mõnda asjaolu teada. Ole valmis seisma silmitsi uskumatu propaganda, imelike reeglite ja lõputu kummardamisega.

Nad räägivad pikki lugusid oma juhist 

Põhja-Korea propagandamasin on pannud riigi kodanikud tõsimeeli uskuma, et nende juht Kim Jong Un on tõeliselt õnnistatud sõjaliste ja muude võimetega, et ta on väga hea suhtleja ja pereinimene. Et tema isa, Kim Jong Il, oli saadetud otse taevast ja saavutas oma elu kõige esimeses golfimängus kohe viis otsetabamust. Ning et tema vanaisa Kim Il-Sung suutis alati täpselt ära arvata, kui palju hurmaavilju on puu küljes, kirjutab news.com.au.

Mis on lubatud ja mis mitte 

Hoolimata eksiarvamustest selle kohta võivad turistid võtta Põhja-Koreasse reisides kaasa oma mobiiltelefoni ja kasutada seda kohaliku SIM-kaardiga. Tõsi on aga see, et korralikku levi leida pole lihtne.

Ka pilte võib Põhja-Koreas teha, kuid ainult reisigiidi loal. Tõsiseid probleeme võib tekitada sõdurite, kontrollpunktide ja vaesuse pildistamine, samuti inimeste pildistamine lähedalt ilma neilt eelnevalt luba küsimata.

Seadusega on lubatud aga nii antibeebipillid kui ka näiteks igasugused usuga seotud teosed, kaasa arvatud piibel ja koraan. 

Inimesed kannavad rinnamärke 

Kõik põhjakorealased kannavad oma riietel Kimi rinnamärki. Sellel on kujutatud kadunud juhte Kim Il Sungi ja tema poega Kim Jon Ili. Rinnamärgi järgi on lihtne eristada kohalikke turistidest - seda ei saa nimelt soetada ühestki poest. 

Sa ei saa kasutada kohalikku valuutat 

Kohalik valuuta on Korea vonn (won), kuid välismaastel ei ole lubatud seda kasutada. Selle asemel pead kasutama USA dollareid, eurosid või Hiina jüaani. 

Aasta ei ole 2014 

Põhja-Koreas on praegu aasta 103, mitte 2014, sest nende kalendris algab ajaarvamine riigi asutaja Kim Il Sungi sünnipäevast (15. aprill 1912).

Ole valmis… kummardama 

Iga Põhja-Korea külastuse võtmeaspektiks on endiste ja praeguste juhtide austamine, mis muu hulgas tähendab ka kõigi Kim Il Sungi ja Kim Jong Ili monumentide ees kummardamist ja sinna lillede viimist. Ning neid kujusid ei ole vähe.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles