Paljud maailma suurimate lennukompaniide lennukite pardail pakutavatest einetest on valmistatud antisanitaarsetes tingimustes, kirjutas ajaleht USA Today. Kriitikatule alla on sattunud ka Estonian Airi reisijaid toitlustava Airo Cateringi emafirma LSG Sky Chefs.
Raport: lennukitoitu valmistatakse jubedates tingimustes
USA Toidu ja Ravimite Assotsiatsiooni (FDA) raporti kohaselt ei hoolitse lennukompaniide pardatoitlustusfirmadest koostööpartnerid piisavalt ei toiduohutuse ega toiduhügieeni eest.
Kahe aasta jooksul kontrollisid FDA inspektorid korduvalt sanitaartingimusi maailma suurimate pardatoitlustuskontsernide LSG Sky Chefs, Gate Gourmet’ ja Flying Food Cateteri köökides. Kokku kontrolliti 91 suurkööki, mis valmistavad aastas rohkem kui 100 miljonit valmiseinet sellistele lennundushiiglastele nagu Delta, American, United, US Airways ja Continental.
FDA raporti kohaselt säilitati paljudes köökides valmiseineid selleks mitte ettenähtud temperatuuridel, köögid olid räpased ja töötajatel väga udune arusaam nii isiklikust kui toiduhügieenist. Nii mõneski toidukäitlemisettevõttes oli kahjurite tõrjet tehtud ebatõhusalt, sest FDA inspektorid raporteerisid ka köökides kohatud prussakatest, hiirtest, kärbestest.
«FDA pingutustest hoolimata on olukord Ameerika lennukompaniide pardatoitlustuses masendav. Olukord on pidevalt halvenenud ja kujutab endast nüüd juba reaalset ohtu kümnetele tuhandetele igapäevaselt nende lennukompaniide teenuseid kasutavatele reisijate tervisele,» nentis FDA kõneisik Roy Costa.
Kõik kolm kontrollitud pardatoitlustusfirmat on kinnitanud, et suhtuvad FDA raportisse väga tõsiselt ja teevad kõik endast oleneva tõestamaks, et nende pakutav toit on reisijatele ohutu.
«LSG Sky Chefs on alustanud igakülgset ja ranget kvaliteedikontrolli, » kinnitas kontserni pressiesindaja Beth Van Duyne.
Ka Estonian Airi reisijaid toitlustav Airo Catering Services Eesti kuulub LSG Sky Chefs kontserni. LSG Sky Chefs kontsern hõlmab üle kolmandiku kogu maailma pardatoitlustusturust.