Eurokomisjon: turvaskannerid ei riku reisija tervist ega õigusi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehaskanner lennujaama turvakontrollis.
Kehaskanner lennujaama turvakontrollis. Foto: AFP

Euroopa Komisjon avaldas eile aruande turvaskannerite kasutamise kohta Euroopa Liidu lennujaamades, komisjoni hinnangul ei riku skannerite abil tehtav kontroll reisijate õigusi ega tervist.

Siiski tõi komisjoni transpordivolinik Siim Kallas välja, et kuigi turvaskannereid kasutatakse liikmesriikides järjest rohkem, ei reguleeri nende kasutamist ükski liidu õigusakt.

«Iga liikmesriik võib ise otsustada, kas kasutada skannereid oma lennujaamades või mitte,» ütles Kallas. «See ei muutu ka tulevikus, kuid sellise läbivaatustehnoloogia kasutamise suhtes tuleks kohaldada kogu ELis kehtivaid avastamise tõhususe standardeid ning ühiseid turvameetmeid, et tagada vastavus tervisekaitset ja põhiõigusi käsitlevate ELi õigusaktidega.»

Kallase hinnang skannerite tõhususele oli positiivne, sama järeldas komisjon ka oma aruandes.

«Turvaskannerid ei ole mingi imerohi, kuid nende abil saab parandada reisijate julgestust,» märkis Kallas.

Turvaskannerite kasutamise teema tõusis Euroopas esile pärast läinud aasta jõulude ajal aset leidnud juhtumit, kus üks lennukiga Amsterdamist Detroiti suundunud terrorist püüdis lennuki pardal süüdata oma keha külge peidetud lõhkeainet. Lõhkeaine jäi turvakontrollis märkamatuks, kuna metallidetektoriga oli seda võimatu avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles