Egiptuses elavad eestlased ei mõista reisikeeldu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimus Egiptuse pealinna Kairo ülikoolilinnakus mitu pommiplahvatust. Ühes plahvatuses hukkus kõrge politseiametnik ning mitu ametnikku ja korrakaitsjat sai vigastada.
Eile toimus Egiptuse pealinna Kairo ülikoolilinnakus mitu pommiplahvatust. Ühes plahvatuses hukkus kõrge politseiametnik ning mitu ametnikku ja korrakaitsjat sai vigastada. Foto: Reuters/ScanPix

Esmaspäeval teatas välisministeerium, et Egiptuse turismikuurortidesse reisimine ei ole enam turvaline. Välisministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmiku sõnul mängis seesuguse soovituse andmisel kaasa Egiptuse kohtu 24. märtsil langetatud otsus mõista surma 529 ekspresident Mohamed Morsi toetajat, mis tekitas riigis täiendavaid pingeid.

«Moslemi Vennaskond on poliitilisest protsessist kõrvaldatud ning jätkuvad tänavarahutused ja äärmusrühmituste terrorirünnakud, mille sihtmärgiks on lisaks valitsusvägedele võetud ka välisturiste,» kirjeldas Nõmmik.

Kuurort on hästi piiratud

Kui reisikorraldajad Tez Tour ja Novatours tühistasid hoiatuse tõttu kohe kõik aprilli reisid Hurghadasse ja Sharm el Sheikhi, siis GoAdventure viis veel üleeile lennukitäie rahvast Hurghadasse ning kinnitas, et seal on ohutu. Eile õhtul tuli aga ootamatult teade, et ka GoAdventure tühistab alates 6. aprillist kõik reisid.

Ohupiirkonnast Kairost umbes 60 kilomeetri kaugusel elav Pia Kurro Eestis puhkenud paanikat ei mõista. Ta nentis, et uusi pingeid on lisandunud, kuid vaheldumisi on ärevaid ja rahulikumaid aegu juba 2011. aastast ning see puudutab suurlinnu ja kohalikega asustatud rajoone.

Ta tõi välja, et Sharm el Sheikh on juba looduslikult eraldatud ja sinna pääseb ainult paari maantee kaudu. «Sharm on füüsiliselt turvatud peaaegu sama hästi nagu vangla,» märkis Kurro, kes ise jälgib Suur­britannia ja Ameerika Ühendriikide hoiatusi.

Kurro möönab, et USA kardab rahutuste suurenemist, ent Suurbritannia hoiatus on püsinud sama alates veebruarist, mil Iisraeli piiri lähedal plahvatas turiste vedanud buss. «Taba linn ja Iisraeli piiril toimuv erineb muust Egiptusest märgatavalt,» lisas ta. Suurbritannia lubab reisida Hurghadasse ja Sharm el Sheikhi.

Kurro mõistab, et hoiatatakse näiteks Kairosse reisimise eest, ent tema sõnul on egiptlaste jaoks kurb see, et loobutakse ka turismipiirkondade külastamisest.

«Meil on siin tegelikult väga rahulik turismihooaeg – käime rannas ja päevitame,» kinnitas kaheksa aastat Hurghadas elanud Silvi Sonn, kelle abikaasa töötab Makadi lahe ääres, ning hotellid olevat seal 60–80 protsendi ulatuses siiski täis.

Egiptuses aastaid giidina töötanud Eha Fjodorova käis Hurghadas viimati kuu aega tagasi. «Turistid on väga ära hirmutatud, nad ei julge hotellist väljagi minna,» sõnas Fjodorova, kes tuli töönappuse tõttu Eestisse tagasi.

Hurghada tänavatele on tema kinnitusel tekkinud rohkelt röövleid. Isegi lapsed, kes varem kerjasid, varastavad nüüd. «Ma ei soovita turistil peale kella üheksat üldse väljas kõndida, või äärmisel juhul ainult valgustatud peatänaval.» Siiski nentis temagi, et olukord kuurortides on pigem rahulik.

Pea kõik ärajäänud reisid olid välja müüdud. Teisipäeva õhtul tõid Tez Tour ja Nova­tours erilennuga osa puhkajaid Sharm el Sheikist tagasi. Egiptuses on praegu 187 Tez Touri klienti, kes tulevad tagasi 5. ja 7. aprillil. Novatoursi kliente on 256 ning reisikorraldaja loodab nad kõik selle nädala lõpuks koju tagasi tuua.

Reisikorraldajatel suur kulu

«Kindlasti on ärajäänud Egiptuse reisid ettevõtte jaoks üks suur ettenägematu kulu, mis ulatub esialgsetel hinnangutel kümnetesse tuhandetesse eurodesse,» ütles Novatoursi tegevjuht Andree Uustal. «Ärme unusta siinkohal suurt närvikulu kõikidele osapooltele.»

«Tekkinud olukord on keeruline ja ärev kõigile, kuid sugugi mitte ainulaadne,» kommenteeris tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski. Egiptuse reisid on tühistanud paljude riikide reisikorraldajad ning Eesti olevat üks viimaseid Euroopa riike, kes selle sammu astus. «Näiteks Leedu tühistas Egiptuse reisid juba mõnda aega tagasi, Saksamaa alustas puhkajate tagasi toomist mõned nädalad tagasi, Soome korraldas sel hooajal sinna aga üldse väga vähe reise,» tõi Turetski näiteid.

Välisministeeriumiga sarnase reisihoiatuse on andnud rohkem kui pooled Euroopa riigid.

Reisikorraldajad pakuvad tühistatud reiside asemele asendusreise. Kui tarbijad ei leia asendusreiside seast sobivat sihtkohta või reisiaega, on reisikorraldajal õigus hüvitisele juba osutatud teenuste eest.

Kuna välisministeeriumi teade tuli märtsi viimase päeva lõpus kõigile ootamatult ja 1. aprillil teele asuma pidanud reisijate eest oli kõik juba tasutud, kujunevad selle ärajäänud reisi kulud kõige suuremaks.

Inimesed on seoses reiside tühistamisega pöördunud ka kindlustusfirmadesse, ehkki reisikindlustus rahutustega seonduvaid kahjusid ei kata.

«Meie poole on pöördunud kolm inimest, kelle reis on ära jäänud seoses reisikorraldaja poolt reisi tühistamisega,» ütles If kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss. «Prognoosida tõesti ei oska, palju neid olema saab. Ilmselt saavad enamus inimesi kohe kokkuleppele reisikorraldajaga ning leiavad asenduse,» arvas ta.

If Kindlustus ei hüvita reisile tehtud kulutusi, kui reisi tühistab reisikorraldaja. Hea tavana pakub reisikorraldaja tühistatud reisi asemele asendusreisi.

ERGO Insurance SE kahjukäsitluse osakonna juhataja Caterina Lepvaltsi sõnul on nende poole pöördunud üks pahane klient, kes soovis saada hüvitist. «Kuna jõudsime kliente õigeaegselt hoiatada, siis võimalikku nõuete laviini tulnud ei ole,» sõnas ta.

Kuna hetkel käib jutt aprillikuu reiside tühistamisest, siis peaks mai alguses selguma, kui paljud kliendid kindlustuse poole pöörduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles