Ühe minuti loeng: kust pärineb sõna «turism»?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistide lemmikpaik Peruus - Machu Picchu.
Turistide lemmikpaik Peruus - Machu Picchu. Foto: AP / Scanpix

Seekordses ühe minuti loengusarja videoklipis räägib Tallinna Ülikooli maalikunsti dotsent Orest Kormašov sõna «turism» päritolust.

«Eestit külastab aastas 1,8 miljonit turisti ja me oleme ka ise innukad turistid, kuid samas ei tule me ilmselt selle pealegi, kust on sõna «turism» alguse saanud,» rääkis Kormašov. Nimelt pärineb termin väljendist «grand tour», mis võeti kasutusele 17. sajandi Inglismaal ning märkis rikaste ja kunstihuviliste noorte ringreise mandrile.

Elukogemuse saamiseks ja eneseharimiseks ette võetud pikemad reisid kujunesid 17. sajandi lõpul kultuurilooliselt oluliseks nähtuseks. Kuni 19. sajandi keskpaigani oli kuid, vahel aastaidki kestnud ringsõit kättesaadav vaid vähestele - selleks oli vaja raha, aega ja motivatsiooni.

«Ka paljud Eesti kunstnikud käisid end Itaalias loominguliselt täiendamas, teiste hulgas Johann Köler ja August Weizenberg, kelle tööd on täna üleval Kumus,» lisas Kormašov.

Vaata ühe minuti loengut Orest Kormašoviga siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles