Colosseumi käigud avatakse turistidele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colosseumi käigud avatakse turistidele
Colosseumi käigud avatakse turistidele Foto: SCANPIX

Itaalia pealinnas Roomas asuva Colosseumi ehk Flaviuse amfiteatri (Amphitheatrum Flavium) maa-alused käigud avatakse turistidele.

Rooma kultuuriametnike sõnul on käigud konserveeritud ning need on nüüd turvalised, kirjutab The Telegraph.

Colosseumi käikudesse peaks pääsema alates augustist, kuid täpset kuupäeva ei ole veel paika pandud.

Arhitektuuriajaloolase Barbara Nazzaro sõnul saab seal tutvuda ka paikadega, kus hoiti tiigreid, lõvisid ja härgi enne kui nad tõstukite abil areenile viidi.  Seal olid ka ruumid, kus gladiaatorid enne areenile minekut end valmis seadsid ja treenisid.

«Kuna elevandid olid nende köitega tõmmatavate tõstukite jaoks liiga rasked, siis talutati nad areenile läbi Colosseumi peaväravate,» selgitas Nazzaro.

Tõstukisüsteem oli selline, mis viis loomad areeniga ühele tasapinnale, kuid vaatajate jaoks oleks nad nagu järsku esile kerkinud.

«See efekt oli osa vaatemängust ning pealtvaatajatele meeldis see,» lausus Nazzaro.

Asjatundja jätkas, et eelkõige tuldi vaatama gladiaatorite omavahelist võitlust. Moes oli sõlmida gladiaatorite peale kihlvedusid.

Arhitektuurimälestiste eest vastutavate ametnike sõnul on Colosseum turistidele ohutu. Colosseumi restaureerimine läks maksma 22 miljonit eurot.

Colosseum on Roomas asuv amfiteater, mis oli antiikaja suurim ehitis. See ehitati 70 – 82 pKr. Pealtvaatajad mahutas kuni 50 000. Areeni suurus oli 24 000 ruutmeetrit.

Colosseum on ovaalse põhiplaaniga, pikkus 188 metrit ja laius 156 meetrit. Ehitise kõrgus on 48 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles