Perito Moreno liustik – Argentina lõunaosa üks olulisemaid huviväärsusi

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perito Moreno liustik.
Perito Moreno liustik. Foto: ReisiGuru

Perito Moreno liustik asub Argentina lõunaosas Santa Cruzi provintsi edelanurgas Tšiili piiri lähedal Los Glaciares rahvuspargi territooriumil. See liustik on Argentina lõunaosa üks olulisemaid turismiatraktsioone.

Liustiku pikkus on ligikaudu 30 kilomeetrit ja pindala umbes 250 ruutkilomeetrit. Perito Merino liustik kuulub Argentina ja Tšiili lõunaosa Andide jääväljade hulka. Piirkonnas on kokku 48 liustikku, mis moodustavad suuruselt kolmanda mageveevaru maailmas.

Perito Moreno liustik on oma nime saanud maadeavastaja, teadlase ja poliitiku Francisco Pascasio Moreno (eluaastad 1852–1919) järgi, kelle hüüdnimeks oli Perito Moreno («perito» tähendab hispaania keeles «vilunud» ja tähistab ka eksperti).

Perito Moreno liustik kuulub kaasajal nende väheste Patagonia liustike hulka, mis pindalalt kasvavad. Selle põhjustes ei ole liustike uurijad suutnud kokkuleppele jõuda. Perito Moreno liustiku jääkihi keskmine paksus on 170 meetrit, kuid mõnel pool ulatub see isegi 700 meetrini.

Liustiku jää mass surub liustikku aeglaselt Argentina järve (Lago Argentino) edelapoolse osa Brazo Rico poole, eraldades järve seda piirkonda järve põhiosast üha enam. Perioodiliselt (kord aastas kuni harvem kui kord 10 aasta kohta) murrab Brazo Rico surve all olev vesi jääbarjäärist läbi, tekitades jäämassi huvitavaid rebendeid.

Senine viimane taoline vee läbimurre toimus 2013. aasta jaanuaris. Liustiku liikumise ulatus on umbes kaks meetrit päevas ehk ligikaudu 700 meetrit aastas. Samas ei ole liustiku mass viimase 90 aasta jooksul oluliselt muutunud. 

Turistide seas on Perito Moreno liustik populaarne eeskätt oma suuruse ja hea ligipääsetavuse tõttu. Liustik asub vähem kui kahetunnise bussisõidu kaugusel El Calafate linnast (22 tuhat elanikku). Liustikku on võimalik külastada omal käel, kuid sinna teevad organiseeritud reise ka mitmed kohalikud turismifirmad.

Liustiku lähedal asub ka suhteliselt suur külastuskeskus. Kõige paremini on vaadeldav liustiku lõunapoolne ja idapoolne osa.

Loe edasi ReisiGuru.ee'st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles