Ungarisse!

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks arhitektuuripärle: 
parim vaade Ungari uusgooti stiilis parlamendile avaneb Doonau 
Buda poolselt kaldalt.
Üks arhitektuuripärle: parim vaade Ungari uusgooti stiilis parlamendile avaneb Doonau Buda poolselt kaldalt. Foto: Britt Rosen

On vähemalt kolm ahvatlevat põhjust, miks varuda eurosid lennupiletiks Ungarisse: tervistavad kuumaveeallikad, kus saab kümmelda ka talvise taeva all, sotsialismi lõpuga õitsele löönud veinimajad ja Ida-Euroopa Pariisiks kutsutud pealinn Budapest.

Oi ei, Ungari ei ole enam ammu see, mida nii mõnigi eestlane oma nõukaaegsete pildialbumite mustvalgetelt fotodelt mäletab. Jah, letšo, guljašš ja vorst õhetavad paprikast endiselt, mesist Tokajid pruugitakse ka, kuid uuele elule on ärganud kõik, sealhulgas kogu spaa-, kohviku- ja veinikultuur. Vanade aegade hiilguse ja ungarlaste avatud olemise saab selle kõrvale pealekauba.

Suurlinna seiklema

Järgmist linnapuhkust ei pea sugugi veetma Pariisis, Viinis või Londonis, sest Budapestis on olemas kõik see, mida ühelt suurlinnalt oodata. Pealegi tuleb see kätte tunduvalt odavamalt.

Budapestis on suursugune arhitektuur – sealhulgas rikkalikult juugendit, omapärast värvikate detailidega setsessionismi ja hunnitu uusgooti stiilis parlamendihoone. Siis arvutu hulk patuselt heade küpsetistega kohvikuid, olgu see Gerbeaud, New York, Lotz või Centrál – pärand Austria-Ungari keisririigi aegadest – ning vastupandamatuteks ahvatlusteks õhulise tainakoorikuga struudlid ja mandlibeseest-võikreemist Esterhazy kook.

Lisaks vilgas õhtu- ja ööelu – eriti trendikad on vana juudi kvartali tühjaks jäänud majadesse rajatud nn varemebaarid, nende seas maailma parimaks omasuguseks valitud Szimpla Kert. Ning mõistagi uhkeldab ka Budapest laiade avenüüde, elegantsete ostu- ja kitsukeste boheemlike äritänavatega. Ühe peamise poe- ja seltsielu uulitsa Váci utca ühes otsas kõrguva keskturu valis CNN hiljuti viie maailma parima ja ilusaima hulka – lisaks vitriinitäitele paprikavorstidele, paprikale ja hanemaksale saab sealt odavat kohalikku kiirtoitu ja tohutus valikus rahvuslike tikanditega laudlinu.  

Turismivihikud reklaamivad juba mõnda aega Budapesti Ida-Euroopa Pariisina, kuigi linnarütm on seal rahulikum ja inimeste vool mõõdetum. Ka võrdluse Viiniga kannatab Ungari pealinn ajaloolistest sidemetest pärit linnapildi, köögi ning linna Budaks ja Pestiks poolitava Doonau jõe järgi vabalt välja. Kuid kummalgi, ei Pariisil ega Viinil ei ole sellist hulka spaasid ega mineraalirikaste kuumaveeallikatega terme, kus niisama kümmelda või luid ja liigeseid tohterdada. Vaatepilt, kus mehed istuvad välibasseinis umbes 30-kraadises vees, mängivad malet ja kaela sajab kergeid lumeräitsakaid, pole üldsegi mitte haruldane – veerõõmud on osake ungarlaste argielust.

Kui teil on tõsine tahtmine meie kliimast kurnatud ihu ja luid soojas allikavees turgutada, siis valige veeasutustest mõni vanem ja kuulsam: näiteks enne esimest ilmasõda ehitatud Széchenyi linnapargis, luksuslik Gellért samanimelises hotellis või üks algupärasemaid Türgi terme 16. sajandist, Király. Järgige ka etiketti:  sageli on naistele ja meestele eraldi basseinid. Ehted võtke aga targu küljest: termivesi võõpab hõbesõrmuse mõne minutiga mustjaks.    

Ilmtingimata tehke kaasa õhtune sõit lõbusõidulaeval mööda Doonaud: kui mustlasviiuli saatel mööda jõge libisete, näitab tulede säras linnasiluett parlamendihoone, kirikute, sildade ja kuningalossiga oma veelgi romantilisemat nägu.    

Tervisevetele või veinile

Tervistavat kuuma vett ei leidu siiski ainuüksi Budapestis, vaid üle Ungari. Pealinnast paarisaja kilomeetri kaugusel Balatoni järve lähistel asub üks maa kuulsamaid kuurorte Héviz, mille samanimelise järve termaalvesi ja muda aitavad mitmete tervisehädade, eriti luu- ja lihasehaiguste puhul. Ja kui nendega kimpus polegi, teeb järvevesi naha beebipehmeks igatahes.

Ning olge mureta, Hévizi järv kõlbab suplemiseks talvelgi, sest selle vee temperatuur ei lange ka siis alla 24–26 pügala. Et allikast vuliseb järve sekundis üle 400 l mineraali-, väävli- ja radoonirikast vett, vahetub see täienisti välja kolme päevaga ja on imepuhas. Veel varasügisel õitsesid järve pinnal haruldased roosad vesiroosid, mis ammustel aegadel toodi siia Indiast.

Sellest kuurortlinnast on mõnus teha väljasõite just Balatoni-äärsetesse linnakestesse ja veinimajadesse: seal on imearmas Tihany oma kloostri, lavendli ja paprika järele lõhnavate pisipoodide ning maalilise vaatega Balatoni järvele, samuti nimekad Szatmári, Szent Donáti ja Figula veinimajad.

Pealinnast ülespoole sõites jääb aga teele Miskolctapolca, kus võib supelda kuumaveeallikatest aurustes kaljukoobastes – veesõbrale eriline kogemus. Tokaj toscanalikud viinamäed, üks sealseid paremaid veinitegijaid Szent Tamás ja söögikohti Gusteau ei jää sealt enam kuigi kaugele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles