Rõõm puhkusest kaob koju jõudes kiirelt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisiõhin kaob koju naastes kiirelt. Pildil turistid Egiptuses.
Reisiõhin kaob koju naastes kiirelt. Pildil turistid Egiptuses. Foto: KHALED DESOUKI/AFP
Hollandi uurijad leidsid, et rõõmsana puhkuselt naasvate inimeste tavalisest parem meeleolu ei püsi argirutiini keskele tagasi jõudes kuigi kaua.

Sellele järeldusele jõuti 974 puhkusel käinut küsitledes, kirjutab Healthday.

Neilt uuriti, kui õnnelikud nad olid enne ja pärast puhkust ning võrreldi vastuseid 556 inimesega, kes ei plaaninud niipea reisile minna.

Leiti, et reisile minejad tundsid end rõõmsamalt kui need vastajad, kes rändama minna ei plaaninud, kuid juba veidi pärast seda, kui puhkajad olid reisilt naasnud, oli see erinevus kadunud.

Uuringu autor Jeroen Nawijn Breda ülikoolist oletas, et ilmselt mattuvad puhkuselt tulijad argirutiini alla ning peavad võib-olla tavalisest veelgi enam pingutama, et reisil oldud aega tasa teha.

Kauem suutsid õnnelikud olla vaid need puhkusel käinud, kes kirjeldasid oma reisi väga lõõgastavana – nemad olid tavalisest tunduvalt rõõmsamad tervelt kaks nädalat pärast reisi.

Tulemused klapivad varasemate uuringutega, mis on näidanud, et uudsed elusündmused tõstavad õnnelikkust vaid ajutiselt ning hiljemalt paari kuu pärast on inimesed jälle samas meeleolus, mis tavaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles