Oregoni osariigi süda asub Portlandis

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oregoni kõrgeima mäe Mount Hoodi lähiümbrus on ainus koht USA põhiterritooriumil, kus suvel saab mööda igilund suusatada.
Oregoni kõrgeima mäe Mount Hoodi lähiümbrus on ainus koht USA põhiterritooriumil, kus suvel saab mööda igilund suusatada. Foto: Internet

Portland – Ameerika Ühendriikide läänerannikul asuva Oregoni osariigi suurim linn ja süda – on saanud kuulsaks tänu mitmekesistele loodusimedele ja aktiivsetele elanikele. Siit on pärit näiteks NBA korvpallimeeskond Trail Blazers ning spordivarustuse tootjate Nike ja Columbia loojad.





Portlandi lähistelt leiab fantastilisi vabaõhuelamusi. Kahetunnise autosõidu kaugusel asuvad nii Vaikne ookean kui ka vihmametsad, mäed, liivakõrbed ja maalilised kosed. Seega on Portland spordi- ja loodusesõpradele ideaalne paik.



Portland ise on armas keskmise suurusega linn (kus koos eeslinnadega on elanikke küll üle kahe miljoni), kust saab vajadusel kiiresti põgeneda.



Kuigi tegemist on linnaga, on Portlandis sama roheline kui mujal Oregonis. Näiteks on siin USA suurim ja väikseim linna sees asuv looduspark.



Portlandi hüüdnimed on Rooside linn ja Sildade linn ning tunnuslause on «Keep Portland Weird» ehk eesti keeles «Hoidkem Portlandi veidrusi». Seda kanti iseloomustavadki kõige rohkem aktiivsed ja avameelsed inimesed.



Portland on ka pullitegemise linn, kuhu paljud hipid tulid 1970. aastatel alternatiivset elu elama. Linna liberaalsust tõendab see, et linnapea on homoseksuaal, ning asjaolu, et Oregon oli esimene osariik, mis andis kroonilistele haigetele eutanaasiaõiguse.



Iga kuu viimasel reedel on Oregonis suur jalgrattasõit, nn Kriitiline Mass, kus võib näha sadu või isegi tuhandeid jalgrattasõitjaid, vahel ka alasti, kes liiklust eiravad ning tänavatel kaost tekitavad. Portlandi peetakse maailma teiseks kõige jalgratturisõbralikumaks linnaks pärast Amsterdami.



Üks Oregoni põnevamaid maastikke on lumiste tippudega mäed. Üks neist, töötav vulkaan, kattis vaid paar aastat tagasi linnataeva mustade pilvedega.



Kuulsaim neist mägedest on linnast 80 kilomeetrit ida pool asuv 3429 meetri kõrgune Mount Hood, kus asub Mandri-USA pikim mäesuusatamisrada ja suurim öösuusatamiskuurort. Mount Hood on ühtlasi ka ainus koht USA põhiterritooriumil, kus suvel saab mööda igilund suusatada ja vaadata, kuidas suusakoondised harjutavad.



Mäest pisut põhja pool voolab võimas Columbia jõgi, mille kaldakaljud ulatuvad 1200 meetri kõrgusele ja nende peal pöörlevad hiiglasuured tuuleveskid. Oregoni ja Washingtoni osariiki poolitav jõgi on üks kuumemaid purilaudurite sihtkohti.



Kui ots ringi keerata ja mööda jõge Portlandi tagasi sõita, siis on linnast 125 kilomeetri kaugusel läänes Vaikne ookean. Vesi on siin talvel küll külm, aga selge on ka see, et Oregoni rannad on vähemalt Mandri-USAs kõige kaunimad. Erinevalt Californiast on rannad kõigile avatud.



Kõrged puud ja tihe taimestik katavad kaljuäärseid matkaradu, nendest kuulsaim Pacific Crest Trail on 4260 kilomeetrit pikk ja jookseb Mehhiko piirini. Põlisasukate nimedega ürgse loodusega paigad jätavad metsiku mulje, aga metropol ei ole siit tegelikult kaugel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles