Mati Kaal: lausa uskumatu, kui lohakile oma lapsed loomaaias jäetakse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekaitsepäeva üritus Tallinna loomaaias.
Lastekaitsepäeva üritus Tallinna loomaaias. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tarbija24 lugejal tekkis küsimus, miks ei tohi loomaaias jalgrattaga sõita ning tundis huvi, kas sellel keelul ka mõistlik põhjendus on. Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul jätavad paljud vanemad oma lapsed loomaaias lohakile, mistõttu oleksid uljad jalgratastega teismelised neile tõsiseks ohuks.

Kuigi loomaaia töötajatele on jalgratas põhiliseks liiklemise viisiks, ei lubata külastajatel loomaaia territooriumil jalgrattaga sõita. «Saan veel aru, kui loomaaias ei tohi jalgratastega liigelda teismelised, kes võivad ohtlikke olukordi tekitada, kuid näiteks kuueaastasele oleks ju ratas heaks vahendiks loomaaias seiklemiseks,» arvas lugeja.

Kaal sõnas, et põhjus on juriidiline ja tuleneb sellest, et seaduse ees vastutab loomaaed kõigi inimeste hea käekäigu eest, kes viibivad külastajatena loomaaia 88,5 ha suurusel territooriumil. Sealhulgas ka vanemate poolt tähelepanuta jäetud ja loomaaia teedel ringi ukerdavate paariaastaste pisipõnnide eest, kuni nad lahkuvad loomaaia territooriumilt taas avalikku linnaruumi.

«Lausa uskumatu, kui lohakile jätavad paljud vanemad oma lapsed loomaaia kõrgendatud ohuga territooriumil. Uljad jalgratastega teismelised oleksid neile tõsiseks ohuks, mida me pole suutelised ohjama,» möönis Kaal. Mehe sõnul pole ka reaalne hakata vanuse järgi vahet tegema, et üks külastaja võib ja teine mitte, kuna kord saab olla ikka ainult ühtselt nii, et külastajad ei või loomaaia territooriumil jalgrattaga sõita.

«Oleme seni erandi teinud vaid väikeste kolmerattaliste puhul, kuigi mullu oli peale meie platsilt lahkumist ühe lapsega vanemate lohakuse tõttu tõsine probleem. Põngerjas hakkas kallakus teed mööda mäest alla Paldiski mnt suunas veerema ja pääses auto alla jäämisest vaid tänu ühe hakkaja, alles parklast loomaaia suunas kõndinud, inimese kiirele reageerimisele,» meenutas Kaal.

Loomaaia väravate juures on juba 30 aastat jalgrattaparkla, kuhu saab oma sõiduvahendi sümboolse summa eest valve alla jätta. Kaal möönis, et erandjuhtudel on lubatud külastajaid eriti kallist jalgratast käekõrval lükates väravast kaugemale, kuid samas kontrollitud, et nad territooriumil kaugemale jõudes tõesti sellega ei sõidaks. Sama on mõeldav ka juhtudel, kui kavatsetakse teisest väravast väljuda ja linnas edasi sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles