Eraldi kategooria moodustavad Hiinas läänepärased restoranid. Harilikult on need hirmkallid ja sestap on nende põhikunded kõrgepalgalised välisfirmades töötavad valgenahalised või kohalikud noored ja edukad. Kõrge hind ei tähenda siin automaatselt head maitset. Nagu keegi tark inimene on lausunud: sama raha eest, mille eest saab läänepärases restoranis portsjoni keskpärast lobi, võib hiina kohas korraldada tõelise pidusöögi.
Võrreldes minu esimese korraga Hiinas üle kolme aasta tagasi on kohalike lauakommetes toimunud mõningane euroopastumine. Siiski ei maksa ehmuda, kui kõrvallauas krooksutakse või laseb keegi kusagil ühe väikese peeru. Pole mõtet tunda valehäbi – ärge otsige meeleheitlikult võimalust oma puhtaks lutsitud konditükki delikaatselt taldrikuservale poetada. Visake see põrandale või pange lihtsalt rahumeeli taldriku kõrvale lauale. Üks korralik sööming Hiinas tähendab ülelaualäbu. Suitsetamist üritatakse mõnel pool vargsi piirata, kuid üldiselt ei hooli keelust keegi.
Vahel tuleb ette, et on kiire või lihtsalt ei viitsi kuhugi maha istuda. Sel juhul on näljasele abiks väikesed poed, mida leidub Hiinas mitmete kaubanduskettide kaupa ja mis meenutavad natuke R-kioskeid. Harilikult on need avatud ööpäev läbi.
Lääne inimest tabab esimest korda poodi sisenedes kimbatus: kaupa justkui oleks, aga kõik on kas mingid küpsised, kuivatatud kala või mingi muud veidrus. Lahendus? Kiirnuudlid. Neid on Hiinas sadu sorte ja need ei olegi nii halvad, kui nime järgi võiks oletada.
Millest võiks hoiduda, on vorstid. Tavaline Hiina vorst on uskumatult jälgi maitsega ning Eesti isegi kõige kondijahusem vorstilaadne toode on selle kõrval kui toidutehnoloogiline kõrgpilotaaž. Poepidajad on asjaga kursis ega vaevu neid külmikusse panema. Nad teavad, et «vorstides» pole mitte midagi, millel oleks oht riknema minna.
Hiina köök on rikkalik ja sellest on raske tüdineda. Ent kui see lõpuks juhtub – mul võttis selleni jõudmine aega umbes seitse kuud –, muutuvad unelmad mustast leivast, juustust ja söödavast vorstist peaaegu talumatuks.