Giidiks pruulikojas on Olav Osolini moodi käbeda oleku ja sama osava jutuga mees, kes muide ei ole munk. Et ekskursioon on hollandi keeles, millest ma leebelt öeldes peaaegu midagi ei mõika, suskab ta mulle pihku ingliskeelse teksti – aja vaid näpuga järge. Vahepeal käib giid siiski ka mind patsutamas, tögab eestlasi kaotuse pärast (Eesti jalgpallikoondis kaotas päev varem Hollandile 0:3 – N. K.) ja kinnitab mitte eriti veenvalt, et hollandikeelsed naljad (mida ingliskeelne materjal mõistagi ei sisalda) polevat kuigi huvitavad.
Pruulikojas on jälgi ka vanadest aegadest (mõned masinad, aga muidugi ruumid ise), kuid reaalsus on võrdlemisi igav. Suure osa tööst õlleteol teevad ära robotid, mille omanik on Bavaria kontsern. Kuid, nagu giid rõhutab, on kogu tootmisprotsess siiski munkade järelevalve all.
Ringkäik lõpeb roogkatusega (!) proeflokaal’is ehk siis kohas, kus õlut ka maitsta saab. Selgub hämmastav tõsiasi, et kogu seltskonnast on ametliku degusteerimise tellinud vaid eestlane. Nii tuuakse mulle järjest ette kuus trappist’i: Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel, Bockbier ja Witte Trappist. Proovimata jäävad Isid’or ja uusim sort, orgaaniline Puur.
La Trappe trappist’i juuakse kõrge jalaga pokaalist, mis on lai nagu väike kauss. Prooviklaasid on mõnevõrra väiksemad. See on ka igati tervitatav, sest pakutava trappist’i alkoholisisaldus on 7–10 protsenti.
Kloostri suveniiripood jääb külastamata – mungad on palvetama läinud –, seega lähen hoopis parki jalutama. Vaikus on endine, kuid külmatunde on trappist välja ajanud. Muide, trappist pidi maitsema kõige paremini, kui seda juua üksi ja vaikides.