Kolm soovitust kultuurielamuseks Stockholmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Aasia muuseum (Östasiatiska museet, Tyghusplan, avatud T–P, sissepääs 100 SEK, ostasiatiska.se) pisikesel Skeppsholmeni saarel ei ole ilmselt koht, kuhu Eesti turistid laevalt või lennukilt maha astudes esimesena tõttavad. Samas võiks see nii täiesti olla, sest selles kaasaaegse kunsti muuseumi kõrval asuvas kultuuriasutuses saab näha asju, milletaolisi vähemalt siinmail sageli ei kohta: iidseid Hiina, Jaapani ja Korea raamatuid, skulptuure ja muid esemeid.

Kuni 31. märtsini on seal aga üleval näitus «Secret Love» (e k salajane armastus), mille teemaks Hiina ühiskonna suur tabu – homoseksuaalsus. 27 noore Hiina kunstniku avameelsed tööd (fotosid, autoportreesid, videoinstallatsioone jm on kokku umbes 150) annavad tänapäeva kiiresti arenevast Hiinast üsna ootamatu, et mitte öelda täiesti teistsuguse pildi, kui seni ajakirjandusest lugema-nägema oleme harjunud.

Näiteks jookseb seinal Fan Popo film «Uus Peking, uus abielu», mis näitab tavainimeste reaktsiooni sellele, kui kaks samasoolist paari (üks mees-, teine naissoost) Pekingi linnaväljakul pulmariietes poseerivad.

Ühel näitusestendil väidetakse, et kuigi homoseksuaalsus dekriminaliseeriti Hiinas 1997. aastal ja eemaldati vaimuhaiguste nimekirjast neli aastat hiljem, elab tabude tõttu 90 protsenti Hiina geimeestest siiani heteroabieludes, kuna traditsioonid (ja ühe-lapse-poliitika) eeldavad kohustust perekonnanime edasi kanda. Sisuliselt tähendab see, et oma identiteeti salgavad miljonid inimesed.


Kaasaegse kunsti muuseumis (Moderna museet, Slupskjulsvägen 7, avatud T–P, sissepääs 120/100 SEK, modernamuseet.se) on vähemalt asutuse enda arvates üks maailma parimaid 20.-21. sajandi kunsti kollektsioone. Kes pole oma silmaga näinud popkunsti suurkujude Warholi, Lichtensteini või Rauschenbergi töid, siis siin on see võimalik.

Püsiekspositsioonis on muu hulgas ka nõukogude kunstnike nägemused 1920ndate utoopiast. Samuti saab praegu nautida esimese fotograafina maineka Turneri auhinna võitnud Wolfgang Tillmansi fotosid.

Ent varsti juba 55 aastat avatud muuseumi suurimaks tõmbenumbriks on praegu näitus «Pablo Picasso vs Marcel Duchamp: He Was Wrong», kus esmakordselt on üksteise kõrval esindatud 20. sajandi kunsti kahe gigandi tööd. Huvilised, kiirustage, sest näitus suletakse 3. märtsil.


linnaekskursioon. Stockholmis on vähe teenuseid, mille saamiseks ei pea sa öörigi välja käima. Üks erand on tasuta ingliskeelne linnaekskursioon, mida huvilistele pakuvad peaaegu iga päev (enamasti kolmapäevast pühapäevani, vaata ajakava aadressil freetourstockholm.com, ent ära lase end segada sealsetest pehmelt öeldes veidratest Youtube’i videotest) kohalikud giidid.

Osaleda saab kaht tüüpi ringkäigul: üks hõlmab kesklinna uuemat osa, teine vanalinna. Osalemiseks tuleb ilmuda raudteejaama lähedal asuva Sergels Torgi suurele trepile, etteteatamiskohustust ei ole. Giidid elatuvad üksnes jootrahast, mistap pingutavad maksimaalselt, et inimestel lõbus oleks. Suurte gruppide korral võib elamus aga jätta soovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles