Päikeseline Toscana pakub ka suusarõõme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abetone laiad suusarajad.
Abetone laiad suusarajad. Foto: GIS

Itaalia maakond Toscana on paik, millele mõeldes tulevad esmalt silme ette kaunid maastikud,  hõlmamatul hulgal kunstiajalugu, renessanss, Firenze ning Pisa. Toscana mäedki seostuvad eelkõige suvega. Ometi on sinna asja ka talvel ja kevadel.


Suusapuhkuseks on Toscana Apenniinid just sobivalt kauged ja eraldatud, et mitte tõmmata ligi turistihulki, kes võiksid elamuse ära rikkuda. Firenzest alla 100 kilomeetri kaugusel asuvas Abetone suusakeskuses on kõik, mida suusatamiseks tarvis – paraja raskusega ja hästi hooldatud suusanõlvad, hea õnne korral (nagu sel aastal kõikjal Euroopas) palju lund ning piisavalt söögi-joogikohti.

Sellele, kes kahtleb, et Toscanas suusatada saab, võivad Abetone kohalikud näidata seinal Zeno Colò pilti. Colò, kelle järgi on Abetone keskuses nimetatud ka suusarajad, on üks Itaalia suusalegende, kes võitis 1952. aastal Oslo olümpiamängudel kiirlaskumises kuldmedali.

Sel aastal on suusatamiseks ehk hiljavõitu, kuid tulevikuks plaane tehes võib kindlasti arvesse võtta seda, et ka märtsis võib Toscanas veel suusad alla panna. Või lumelaua, kuigi laudureid oli märtsi alguses radade laiust ja lumerohkust arvestades märkimisväärselt vähe.

Millelegi peab  tundmatus kuurordis muidugi ka lõivu maksma – siin pole näiteks kõige moodsamaid tõstukeid ega elavat after-ski’d. Kui suusarajad ise on väga kenad, siis küla ja osa selle maju näeb välja nii, nagu poleks siin vähemalt viimased 20 aastat ühtki hoonet renoveeritud. Veidi õõvastavad on ka mäenõlvadel asuvad ilmselgelt vähekasutatud, kuid kinnilöödud akendega hooned – suured hotellid ei tasunud end siin ühel hetkel lihtsalt ära.

Abetone kõrgeimad suusaliftiga ligipääsetavad tipud asuvad vähem kui kahe kilomeetri kõrgusel merepinnast, küla ise 1300 meetri kõrgusel. Sellest hoolimata saab avatud mäetippudel selge ilma korral näha üht klassikalisest miljoni-dollari-vaadetest – kui vaadata üle ääre, näeb Elba saart Türreeni meres. Elbal on lisaks aule olla keiser Napoleoni peatuspaik ka metsik ja kaunis loodus ning ilusad mererannad.

Abetone kõige suurem pluss ongi asukoht – vaid suusapuhkuseks on siia väljastpoolt Itaaliat natuke raske tulla, kuid turiste tõmbab ligi fakt, et vaid mõne tunni kaugusel on Firenze, samas maakonnas lugematult turismiatraktsioone.

Kultuuripärandist rääkides võib nimetada näiteks seda, et Toscanas on teiste hulgas sündinud Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei, Botticelli ja Dante Alighieri. Kes tahab käia ühe kuulsama toskaanalase da Vinci jälgedes, võib minna pisikesse Vinci külla, kus Leonardo sündis.

Lisaks maailmakuulsale Pisa tornile ja Firenze galeriidele on siin ka armsad väiksemad linnad – Arezzo, Lucca. Arezzo provintsis asuv Cortona on üks romantilisemaid paiku Toscanas. Just siin hargnesid ka Frances Mayes’i raamatu ja sellest tehtud filmi «Toscana päikese all» sündmused.

Üks asi, mida muidugi unustada ei tohi, on vein. Ja toit. Toscanas on avastamisväärset kaugelt rohkem, kui siin võimalik kirja panna.

Tasub teada


•    Abetone suusakuurordis maksab viie päeva suusapilet umbkaudu 1500 krooni.


•    Abetones on suusaradu kokku 50 kilomeetrit, erinevaid radu 30 ja tõstukeid 22.


•    Firenze muuseumidest tasub lisaks Uffizi galeriile kindlasti külastada näiteks Palazzo Pittit ja skulptuurimuuseumi Bargellot.


•    UNESCO kaitse all on kuus Toscana paika – Firenze, Siena, San Gimignano ja Pienza ajaloolised keskused, Pisa katedraali väljak ja Val d’Orcia  kaunid maastikud.


•    Toscanas on teiste hulgas sündinud Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei, Botticelli ja Dante Alighieri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles