Kruiisireisijad toovad tööd ja tulu ka Tallinna lennujaamale

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiver pähe ja seagway jalge alla – kruiisituristid suunduvad Eesti pealinnaga tutvuma. Vanemad turistid eelistavad pigem jalutada.
Kiiver pähe ja seagway jalge alla – kruiisituristid suunduvad Eesti pealinnaga tutvuma. Vanemad turistid eelistavad pigem jalutada. Foto: Laura Oks

Tallinna sadamat külastavad suured kruiisilaevad annavad suvel tööd nii laevu ja turiste teenindavatele sadama- ja turismifirmade töötajatele kui kaudselt kogu Eesti kaubandus- ja teenindussektorile.

Ehkki tänavu tuleb Tallinna umbes sama palju kruiisilaevu kui mullu, toovad need siia mõnevõrra rohkem turiste, sest laevad ise on suuremaks läinud, rääkis Tallinna Sadama ärisuuna juht Sirle Arro. Samas näitavad juba laekunud tellimused, et järgmine suvi tuleb rekordiline, sest Tallinna saabumisest on teada andnud 318 suurt laeva tänavuse 293 asemel. See tähendab ühtlasi 50 000 reisijat rohkem.

Täna liigub läbi Tallinna lennujaama 3000 Hispaania firma Pullmantur vahendatud turisti – laevatäis inimesi on oma kruiisireisi lõpetanud ja laev võtab peale uued reisijad. 1600 inimest lendab Tallinnast koju, 1400 turisti lendab Tallinna, et puhkust alustada.

Tallinna lennujaama pressiesindaja Lauri Linnamäe sõnul on see nn pööring turismiäri toiduahela paremaid osasid, andes tööd suurele hulgale turismi- ja transpordifirmadele. Pööringuga liigub läbi Tallinna lennujaama tänavu kokku umbes 18 000 inimest.

Selle suve suurim kruiisialus Celebrity Eclipse tuleb Tallinna sadamasse 29. juulil. Laeva pikkus on 315 meetrit ja see mahutab 2600 reisijat. Põhiliselt on tegu USA ja Suurbritannia kodanikega. Laev saabub siia Peterburist ja suundub edasi Kopenhaagenisse.

Enamik kruiisituriste on siiski Euroopast. Kõige enam on nende seas sakslasi, seejärel inglasi, kuid päris palju on siiski ka ameeriklasi.

Giide ja bussijuhte on neid teenindamas 300 ringis, lisaks sadama, veeteede ameti ja turismifirmade endi töötajad. Loomulikult saavad tööd ka Tallinna ja veel mõne teisegi linna toitlustajad, kaupmehed ja kultuuritöötajad. Tallinna Sadama käibest on kruiisilaevade vastuvõtt kaks kuni viis protsenti.

Turismifirma Estonian Holidays on üks neist, mille töötajad pea kõigil kruiisilaevadel sadamas vastas käivad. Kruiiside tootejuht Mari Puss ütles, et tänavu teenindab firma 73 laeva. Pidevalt on selle tööga hõivatud üheksa inimest kontorist,  tööd antakse 30–40 giidile ja sama suurele hulgale bussijuhtidele. Vajadusel palgatakse ka autojuhte.

Pussi sõnul saab turismifirma tellimused laevadelt 24 tundi varem ja siis hakatakse ka vastuvõttu kavandama. Põhilised on muidugi Tallinna vanalinna ekskursioonid, Kadriorg ja Pirita ning Rocca al Mare vabaõhumuuseum.

Korduvkülastajad soovivad näha uusi muuseume, osa tahab sõita ka Lahemaale või Haapsallu. Kaugemale minekuks ei jagu tavaliselt aega. On neidki, kes veedavad kogu Eestis viibitud aja siinsetel golfiradadel.

Kruiisisuvi Eestis
•    2012. aasta: laevu 293, reisijaid 430 000
•    2013. aasta (praegustel andmetel): laevu 318, reisijaid 480 000
•    Reisijaid on kokku 150 riigist
•    Üks inimene jätab Eestisse keskmiselt 42 eurot
•    Tööd saavad 150 giidi ja 150 bussijuhti
•    Suurim tänavu Tallinnas silduv laev
2012. aastal 315 m pikk, mahutab 2600 reisijat
Allikas: Tallinna Sadam

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles