Üha pikemad lennureisid toovad kaasa rohkem terviseprobleeme

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USAs läbi viidud uuringu järgi suurendab eakamate reisijate arvu kasv ja üha pikemad ilma vahemaandumisteta lennureisid lennu ajal esiletulevate terviseprobleemide riski.


Erinevate lennureisidega seotud terviseriske käsitlenud uurimuste analüüs näitas seost lennureisi ja venoosse tromboemboolia vahel (VTE), mis tähendab jalaveenis tekkinud trombi liikumist kopsudeni, kirjutab

BBC

.


Umbes 75 protsenti lennuki pardal esinenud VTE juhtudest on olnud seotud vähese liigutamisega.

Kõige kõrgem VTE risk ilmnes üle 8 tunni kestnud lendude puhul, kuid üks uuring näitas, et risk hakkas tõusma juba alates 4-tunnisest lennust, leidis dr. Mark Gendreau juhitud Lahey kliiniku meditsiinikeskuse teadlaste uuring.

Uued õhusõidukid nagu Airbus A380 ja Boeing 777-LR saavad pikendada lennuaegu kuni 20 tunnini, kuid teadlaste sõnul parandab reisijate heaolu siiski varasemast parem õhu kvaliteet pardal ja mugavamad istmed.

VTE riski saab vähendada piisava vedelikutarbimise, jalutamise või istumisasendi muutmise abil, samuti võib abi olla spetsiaalsetest survesukkadest.

Vähenenud õhu hapnikusisaldus võib aga olla problemaatiline inimeste jaoks, kellel on juba hingamisraskused; gaaside paisumine organismis on aga riskantne nende jaoks, kel on hiljuti olnud suurem operatsioon.

Viimaks ohustavad lennureisijaid ka kinnises ruumis kiiresti levivad pisikud, kuigi teadlaste sõnul on erinevate viiruste levik lennuki pardal piiratud umbes kahe istmereaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles