Leedu ootab eestlasi külla

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neringa poolsaarel Nida lähistel asuvad liivadüünid, mida hindavad loodusilu poolest leedulased ise ning mis pakuvad silmailu ka tuhandetele turistidele.
Neringa poolsaarel Nida lähistel asuvad liivadüünid, mida hindavad loodusilu poolest leedulased ise ning mis pakuvad silmailu ka tuhandetele turistidele. Foto: Liis Treimann

Leedu suursaatkond Eestis ja Leedu turismiamet kutsuvad eeloleval suvel Eesti inimesi puhkama Leedu kaunitesse linnadesse ja kuurortidesse, kus nii mõndagi pakkuda. Muu hulgas meelitatakse võimalusega ise rannas merevaiku korjata ja liivade liikumist imetleda, aga ka keset suve lumelauaga sõita.


«Leedu on atraktiivne turismisihtkoht ka eestlaste seas. Leedu riikliku turismiameti andmetel külastas 2011. aastal Leedut 72 000 Eesti turisti, mis on kaheksa protsenti enam kui 2010. aastal,» ütles Leedu riikliku turismiameti peaspetsialist Dalius Kontrimavičius.

Eestlaste meelispaigad Leedus on suviti kindlasti Palanga ja Nida, kuid kultuurilisi elamusi ja huvitavat arhitektuuri leiab ka suurematest linnadest. Suurem osa eestlasi ehk 56 protsenti sõitis eelmisel aastal Leetu autoga.

Poola piiri ääres, Leedu lõunapoolseimas, Alytuse maakonnas asuv väikelinn Druskininkai on vanim ja kuulsaim tervisekuurort Leedus. Linnas asub seitse mineraalveeallikat, üheksa sanatooriumi, veelõbustuspark ja mineraalvee kümblusteraapia keskus.

Druskininkais on ka 2011. aasta suvel avatud Snow Arena talispordikeskus, mis on ainus aasta ringi avatud talispordikompleks Baltimaades. Mäesuusatamise ja lumelauakeskus asub kaheksahektarilisel alal, kus keskmine õhutemperatuur on –2 °C. Kvaliteetset lund toodetakse täisautomaatse tehnoloogia abil. Kokku on talispordikeskuses kolm mäenõlva, millest kaks on sisetingimustes avatud aasta läbi.

Kura säär on kui pinguletõmmatud vibunöör, mis on otsapidi rannikust lahti. Neringa kuurortlinn, mis asub Kura poolsaarel, võeti 2000. aastal UNESCO maastikukaitsealade nimestikku. 2001. aastal omistas Euroopa Nõukogu Neringa Läänemere-poolsele liivarannale ja puhtale veele kvaliteeditunnistusena sinise lipu.

Oaasi meenutav liivane ala on puhkajate meelispaik ja rahvusvaheliselt hästi tuntud reisisihtkoht. Nida on Neringa vanim asula, kuhu pääseb Klaipėdast parvlaevaga.

Palanga turismiinfo keskuse juhataja Viktorija Jakienė kutsub eestlasi taas avastama vana head Palangat, mis asub Tallinnast vaid 700 kilomeetri kaugusel ja kus on 35 kilomeetrit valge liivaga mereranda.

Birutė botaanikapargis on rikkalik puude ja taimede valik, merevaigumuuseumis aga suur valik «kollast kulda». Suviti saab kuulata ööserenaade ja veeta aega muusikaklubis eri stiilis muusika saatel. Uudisena märkis Jakienė hiljuti avatud laste mängumaad ja Palanga lähedal avatud Nemirsetą kämpingut. Piirkonnas on palju eri tasemega hotelle ja külalismaju.

Tänavu 5.–10. juulini toimub Šiauliais rahvusvahelise ühingu «Sport kõikide jaoks» TAFISA järjekorras viies üritus nimega World Sport for All Games. Sel paljusid riike haaraval spordiüritusel tutvustatakse üle 30 uue sportmängu ja võistluse teiste, traditsiooniliste spordialade kõrval.

Ettevõtmise ühe korraldaja Kristina Dagytė sõnul ulatub osalejate arv 3500ni. Lisaks sportlikule meelelahutusele pakutakse külastajaile spordipeo ajal ka palju kultuuri.

Mõned hinnad

•    Snow Arena päevapilet täiskasvanule 85 litti (24,60 eurot)

•    Trakai külalismajas kahene tuba alates 260 litist (75,30 eurot)

•    B&B majutus alates 50 litist (14,50 eurot)

•    Kaunase linnaekskursioon jalgsi 25 litti (7,25 eurot)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles