Epidemioloog ei soovita suurema seltskonnaga Lätti reisida

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht
Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar ei soovita suuremate seltskondadega Lätti reisida, sest seal ligi aasta möllanud hepatiidipuhang ei näita vaibumise märke.

Kutsar rääkis Vikerraadio saatele «Tervist!», et A-hepatiiti haigestumine on Lätis ikka veel kõrge ja praegu läheneb haigete üldarv juba 4000-le. Puhangu lõppu veel näha ei ole.

«Paraku on olukord Lätis selline, et me küll ei soovita suuremate kollektiivide ja klassidega sinna praegu sõita,» ütles Kutsar.

Kõige intensiivsemalt levib haigus Riia linnas, Riia rajoonis ja Jurmalas. Eestiga piirnevatel Läti aladel on haigestumus väiksem - Aluksnes ja Valkas viimastel kuudel A-hepatiidijuhte registreeritud pole.

«Kui kindlasti peab Lätti sõitma, siis oleks hea, kui selleks oleks paar nädalat aega mõelda. Ja kaks nädalat enne seda, kui jõuate Lätti, tuleks lasta endale süstida üks doos A-viirushepatiidi vaktsiini. Vaktsiin on hea, annab hea immuunsuse ja juba ühe doosi järel on see võrdlemisi tugev,» soovitas Kutsar.

Haiguse vältimiseks on väga oluline ka hoolikalt käsi pesta ja järgida üldisi hügieeninõudeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles