Reisiportaal valis Hiiumaa 15 parima Euroopa saare hulka

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa
Hiiumaa Foto: Terje Lepamets

Veebileht GlobalGrasshopper koostas nimistu 15 Euroopa saartest, mis on rikkumata ja suhteliselt tundmatud, kuid kuhu reisinautijatel tasuks sammud seada. Parimate seas on ka Hiiumaa.

Euroopas on sadu imekauneid saari, kuhu reisida, aga nii paljud on turistidega üle ujutatud või/ja ülearendatud. Veebileht GlobalGrasshopperi nimistus on  saari igale maitsele, ent üks on kindel: nendel saartel saab lõõgastuda ja põgeneda rahvahulkade eest.

Corvo Azores, Portugal

See on Euroopa kõige isoleeritum saar, mis paikneb Portugalis, Asooride arhipelaagil. Saare pindala on vaid 17 ruutkilomeetrit (saar on 6 km pikk ja 4 km lai) ja vulkaanilise päritoluga. Saarele jõudis elekter 1963. ning telefoniühendus 1973. aastal. Saarel on vähe elanikke. Kohalikud ei lukusta isoleerituse tõttu isegi uksi ning kasutusel on oma dialekt.

Ile de Porquerolles, Prantsusmaa

Saar asub Prantsusmaa vahemereäärisel rannikul, väga lähedal kuulsale Saint-Tropezile. Saar kujutab endast puhast paradiisi ja on «koduks» paljudele kaunitele randadele. Porquerollesi kuju meenutab sarvesaia ja on vaid 7 kilomeetrit pikk ning 3 kilomeetrit lai.

Saare lõunakülg on kivine ja täis väikseid koopaid, kuhu saab minna mööda kindlaid radu. Autod on saarel keelatud, samuti ei saa mõnes piirkonnas suitsetada.

Solta, Horvaatia

Saar on vaid 19 kilomeetrit pikk ja 5 kilomeetrit lai. Seal ei ole küll eriti midagi teha, aga samas võid puhata ja avastada väikseid külasid või lõõgastuda kivisel rannal. Stomorska on saare suurim küla, seal leidub palju kohvikuid ja restorane (ja saare ainus sularahaautomaat).

Elba, Itaalia

Hoolimata sellest, et Elba on mandrist lahus, loetakse saart siiski Toskaana osaks. Elba on suuruselt kolmas suurim Itaalia saar (suuremad on vaid Sitsiilia ja Sardiinia). Napoleon viibis teatavasti sel saarel 300 päeva ja suurendas saareelanike elukvaliteeti, viies läbi seeria majanduslikke ja sotsiaalseid muutusi.

Mõistagi on saar vahepeal kõvasti muutunud, kuid on siiski fantastiline paik, kuhu reisida.

Kalymnos, Kreeka

Kalymnos on imeilus Kreeka saar. See paikneb kahe saare -Kosi ja Lerose- vahel ja on väga lähedal Türgi rannikule. Saar on väga puutumatu, seda suuresti seetõttu, et saar avas turistidele piiri alles hiljuti.

Kalymnos oli kuulus kalastussihtkoht, aga nüüd seostatakse saart rohkem mängironimisega. See on suurepärane koht, kus maalida kauneid vaateid. Saarel on kauneid randu.

Princes Islands, Türgi

Tegu on üheksast saarest koosneva saarestikuga, mis asub Istanbuli ligiduses. Saare teeb eriliseks see, et mootorsõidukid on keelatud – inimesed liiguvad ringi jalgsi, jalgratastel või hobuvankritel, vahel isegi eeslil.

Neli kõige populaarsemat saart on Burgazada, Buyukada, Heybeliada ja Kinaliada – neil kõigil on väikesed rannad, millelt lahkumine on raske. Buyukada on suurim ja kõige kuulsam, sellel on imeline Aya Yorgi kirik ja klooster, nagu ka Hamidiye mošee, mille ehitas sultan Abdulhamit II.

Hiiumaa, Eesti

Veebilehe hinnangul on Hiiumaa erakordne saar, millel on rikkumata loodus, ebaharilik fauna ja floora ning sõbralik elanikkond. Veebileht soovitab külastada Kõpu tuletorni, mis on kuulus turismisihtkoht ja saare sümbol, aga ka Tahkuna tuletorni, mis valmis Pariisis 1974. aastal või Mihkli talumuuseumit, kus võib pidada piknikut ja minna suitsusauna.

Comino, Malta

Comino on Gozo väikevend. See on väga väike saar – Cominol elab vaid neli püsielanikku. Saarel on hotell, aga see on avatud vaid aprillist oktoobrini. Samuti on saarel sinine laguun.

Egadi saared, Itaalia

See on saarestik, mis koosneb kolmest saarest Sitsiilia ranniku lähedal ja neid peab nägema – saared on täis ajalugu. Näiteks paiknevad seal roomlaste külad. Marettimol on palju mägesid, mida avastada ja kus jalutada. Lisaks pakuvad kõik saared imeliselt selges vees snorgeldamisvõimalusi.

Ahvenamaa, Soome

Saarestik koosneb 6000 saarest, mis paiknevad Rootsi ja Soome vahel. Seal on palju vanu viikingite hauakääpaid. Parim aeg saarestiku külastamiseks on augusti lõpp, kuna hinnad on madalamad ja turiste vähem.

Monte Isola, Iseo järv, Itaalia

See on Euroopa suurim sisesaar ja asub keset Iseo järve. Saarel on paar küla, kus on mõned restoranid ja baarid, ning mõned kenad viinamarjaistandused. Saarel on Madonna della Ceriola kirik, mis pärineb 13. sajandist. Saarele ei ole suurt mõtet minna novembrist veebruarini, kuna paljud kohad on suletud.

Porto Santo, Portugal

Porto Santo asub 75 kilomeetri kaugusel Madeirast. Sellel on 8 kilomeetrit kaunist kollast liivaranda. Saar on eelkõige neile, kes eelistavad puhkamist pidutsemisele. Vulkaaniline maastik on täiuslik koht kevadiste ja sügiseste jalutuskäikude jaoks.

Favignana, Itaalia

Sitsiilia lõunarannikust vaid viie miili kaugusel asetsev Favignana on täiuslik paik, kus puhata, tunda jasmiinilõhna ja süüa kohalike püütud tuunikala ja Sitsiilia erilisi roogi.

Bozcaada, Türgi

Saare tugevad küljed on turistide vähesus ja Ottomani-Kreeka valged majad, mis sadamat ümbritsevad. Bozcaada ei leidu enamikes reisiraamatutes (ja loodetavasti see jääb nii). Saarel on 2000-aastane veinivalmistamise traditsioon.

Oaxen, Rootsi

Saar asub Stockholmist lõunas ja on imeilus. See on täis väikseid majakesi. Tänu Magnus Ekile on saar tuntud suurepärase söögi poolest – koka minimalistlik restoran Oaxen Krog pakub originaalseid sööke. Kuid see pole odav lõbu... Södertälje juures asub Rootsi kuningliku perekonna palee, kus on kaunid Inglise aiad ja rokokoo interjöör.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles