Uus portaal lubab reisijaid lennufirmadega sõdimisel aidata

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment portaalist greenclaim.com.
Fragment portaalist greenclaim.com. Foto: Tarbija24

Sel suvel avasid Hollandi ettevõtjad portaali greenclaim.com, mis lubab reisijaid aidata lennufirmadelt kompensatsiooni nõudmisel. Kuna portaal võtab kaebusi vastu kõikidelt Euroopa Liidu kodanikelt, võib sellest kasu olla ka meie reisisellidele.

Esmapilgul näib portaalis üsna tarviliku tööriistana «Claim in 3 steps», mis selgitab kiirelt välja, kas ja kui, siis millised on konkreetse reisija õigused. Tuleb vastata küsimusele, mis juhtus – kas lend jäi hiljaks, tühistati või ei lastud reisijat lennukisse. Edasi tuleb sisestada lennu number ja kuupäev. Viimaseks uuritakse reisijalt, kas ta juba nõustus lennufirma poolt pakutud lahendusega. Pärast nendele küsimustele vastamist kuvab portaal tulemused, kus kirjeldatakse, millised on antud juhul inimese õigused. Kui reisija pole juba lennufirma pakutud lahendusega nõustunud, pakub portaal ka võimaluse nende kaudu nõue esitada.

Kuigi portaalis on märgitud, et nende teenuste kasutamise eest raha maksma ei pea, on kasutajatelt oodatud annetused. Samuti on portaali kasutamise tingimustes kirjas, et lennufirma makstud hüvitis laekub esmalt nende arvele ning portaalil on õigus seda raha kinni hoida kuni üks aasta.

Selguse saamiseks, kas tegemist on siiski usaldusväärse ja tarbija seisukohast kasuliku portaaliga, palusime sellele pilgu peale heita Eestis tegutseva Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskuse juhatajal Kristina Vaksmaal. Ta testis «Claim in 3 steps» konkreetsete lennunumbritega ja tõestisündinud hilinemiste-tühistamistega. «Sain vastuseid, millest ei ole reaalses elus kuigi palju abi ja mis on väga üldised,» kommenteeris ta ja lisas, et nendele vastustele ei soovita ta tarbijatel oma kaebustes küll tugineda.

Vaksmaa juhtis tähelepanu ka portaali võetud õigusele kompensatsiooniks makstud raha oma arvele koguda. See tingimus peaks tarbijad ärevaks tegema.

Nii soovitas Vaksmaa Eesti reisisellidel lennufirmadele nõuete esitamisel esmajärjekorras kasutada tarbijakaitseameti ja ELi tarbija nõustamiskeskuse abi. Viimase kodulehel on reisijate õigused ka eesti keeles kirjas ning info õige ja ametlik. «Omaltpoolt soovitaks tarbijatele siiski ametlikku kaebuse lahendamist ehk siis tarbijakaitseameti kaudu,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles