Kindlustusfirma 10 põhjust, miks soetada reisikindlustus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Mällo
Annika Mällo Foto: Ergo

Palusime ERGO Kindlustuse isikukindlustuse osakonna juhatajal Annika Mällol selgitada, miks on reisikindlustuse soetamine hädavajalik.

Reisile minnes oled juba teinud mõned kulutused – ostnud lennupiletid või tasunud majutuse, ekskursiooni või mõne muu teenuse eest.

Mida teha aga siis, kui:

- haigestud ise või haigestub keegi sinu lähikondsetest/pereliikmetest enne reisi algust? Oled sunnitud reisist loobuma, aga kõiki ettemakstud kulutusi ei ole võimalik reisi- või transpordifirmalt tagasi saada.

Peeter broneeris juunis perele sügiseseks koolivaheajaks reisi Kanaaridele ja tegi kohe ka reisikindlustuse. Oktoobri alguseks oli reisi eest raha makstud ja pere jäi lähenevat puhkust ootama. Nüüd aga selgus, et suvine puugibuum ei ole ka nende peret puutumata jätnud ja tütar Mari vajab pikemaajalist ravi. Reisibüroo tagastas 50 protsenti makstud reisirahast, ülejäänud summa osas saadi hüvitist kindlustusseltsilt.

- lennufirma teatab ootamatult, et sinu lend on tühistatud ja pakub sulle asenduslendu järgmiseks päevaks, aga sul oli plaanis jõuda jätkulennule juba samal päeval? Oled sunnitud ostma mõne teise lennufirma pileti, mis ei pruugi olla samast hinnaklassist või vajad täiendavat majutust ümberistumiskohas, mida algselt üldsegi plaanis polnud.

Mari on suur reisifänn ja harjunud oma reisiplaani alati ise koostama. Seekord otsustas ta novembris San Franciscosse lennata. Kuna tegemist on mitme ümberistumisega lennuga, siis teab Mari oma kogemustest, et lennuaegade muutumist võib ette tulla. Augustis broneeris Mari omale internetis lennupiletid. Reisikindlustuse teeb ta alati terveks aastaks, et muretu olla. Septembri alguses saigi Mari lennufirma kirja, et Stockholmi–Frankfurdi lennuaega on muudetud ja seetõttu ei jõua ta Frankfurdi – San Francisco lennule. Lennufirma pakub talle asenduslendu, kuid see lend väljub alles järgmisel päeval. Seega lisanduvad Marile täiendavad kulutused majutusele, mille aga hüvitab kindlustusandja.

- reisi alguse päeval on Eestis möllamas lumetorm ja sa ei jõua oma lennule? Oled sunnitud reisi ära jätma või ostma uue pileti, et jõuda sihtkohta.

Ervin ostis eelmise aasta detsembri alguses lennupiletid Dublinisse, broneeris ööbimise ja tegi ka reisikindlustuse. 10. detsembril möllas Eestis lumetorm ja Ervinil oli võimatu Padaorust Tallinna lennujaama jõuda. Kuna planeeritud reis oli lühiajaline, tuli sellest nüüd loobuda. Selle osa, mis Ervinil kasutamata lennupiletitest ja majutuskuludest saamata jäi, hüvitas kindlustusandja.

- sihtkohta jõudes selgub, et pagas ei jõudnud sama lennuki peale? Oled sunnitud ostma esmatarbekaupu, mis alati ei tähenda ainult seepi ja hambaharja, vaid ka näiteks sihtkoha kliimale sobilikke riideid, pidulikule sündmusele sõites vajadusel kostüümile asendust, mis sul hoopis kusagil lennujaamas kohvris seisab.

Valeria ja Sergei otsustasid pulma-aastapäeva seekord eriliselt tähistada ja ostsid piletid Milano ooperisse. Kuna abikaasad teevad aastas ikka paar reisi, oli neil aastane reisikindlustus olemas. Milanosse jõudes selgus kurb tõsiasi, et nende pagas, milles oli piduliku sündmuse tarvis kõik vajalik, ei ole kohale jõudnud. Valeria ja Sergei ei lasknud ennast aga heidutada, sest teadsid, et kindlustusest võib abi loota. Kiiresti muretseti uued ooperisse sobilikud rõivad ja ilus õhtu võiski alata. Eestisse tagasi saabudes pöördusid nad oma kindlustusandja poole ja said vastavalt lepingule hüvitise.

- reisil olles vajad ootamatult arstiabi? Pead tasuma nii transpordi haiglasse/arsti juurde, olgu selleks siis kiirabi või takso. Samuti jäävad sinu kanda nii visiiditasu, kõik uuringu- ja ravimikulud ning seda ka siis, kui oled Euroopas ja sul on kaasas Euroopa Liidu ravikindlustuse kaart.

Ilona viibis septembris koolitusreisil Pariisis. Ühel õhtul tundis ta iiveldust ja kõhuvalu. Hommikul ärgates oli selge, et seisund on oluliselt halvenenud ja Ilona vajab arstiabi. Kuna Ilonal oli sõlmitud reisi ajaks ka reisikindlustus, siis küsis ta võõras linnas vajaliku raviasutuse leidmiseks abi kindlustuse hädaabi telefonilt. Arst diagnoosis neiul pimesoolepõletiku ja suunas ta kohe haiglasse. Haiglas esitas Ilona Euroopa Liidu ravikindlustuskaardi ja reisikindlustuse poliisi. Ravi lõppedes tuli Ilonal tasuda üksnes voodipäevatasu, mille aga Eestisse naastes hüvitab talle kindlustusandja.

- juhtub tõsisem haigestumine või õnnetusjuhtum ja sa ei saa esialgse plaani kohaselt koju tagasi? Või vajad hoopis eritransporti? Pead valmis olema väga suurteks täiendavateks kulutusteks.

Martin käib igal aastal sõpradega Soomes suusatamas ja siiani ei ole temaga ühtki tõsisemat õnnetust juhtunud. Samuti teab ta, et Soomes saab Euroopa Liidu ravikindlustuskaardiga vajadusel arstiabi. Kuna üks sõpradest, kel varasem kindlustuskogemus olemas, soovitas lisaks teha ka reisikindlustuse, siis tehti see ka kogu seltskonnale. Ühel laskumisel kukkus Martin nii õnnetult, et murdis vaagnaluu ning vajas haiglaravi. Kohapeal oli vaja teostada operatsioon, mis möödus edukalt. Pärast operatsiooni oli Martinit võimalik transportida ning kiirabi toimetas ta sadamasse, kuhu kindlustusfirma oli kutsunud kiirabibrigaadi Tallinnast.

- reisi ajal helistatakse ja teatatakse, et sinu koju on sisse murtud ja vaja on kiiresti Eestisse tagasi pöörduda. Oled sunnitud oma reisi katkestama ja ostma tagasisõidupiletid.

Eve ja Enn ostsid omale puhkusereisi Lõuna-Prantsusmaale ja sõlmisid juurde ka reisikindlustuse. Reisijad jõudsid just oma sihtkohta, kui ootamatult helistas Ennule naabrimees ja teatas, et nende majja on sisse murtud. Kuna Eve ja Ennu poeg õpib välismaal ja vanematel tervisliku seisundi tõttu liikumine raskendatud, siis tuli mõnusalt alanud puhkus katkestada ja asuda kiiresti tagasiteele. Kindlustus hüvitas kasutamatajäänud puhkuseteenused ja uued lennupiletid.

- saad oma pagasi kätte kahjustunult? Pead tegema täiendavaid kulutusi esemete parandamiseks.

Marina saabus koos perega puhkusereisilt Türgist. Lennujaamas pagasi kättesaamisel selgus, et lapsevanker on kõvasti kahjustada saanud. Kuna perel oli reisi ajaks tehtud kindlustus, siis pöördus ta oma murega kohe kindlustusandja poole. Esmahüvitamise kohustus on küll vedajafirmal, kuid kindlustusselts tuli oma kliendile vastu ja tasus lapsevankri remondi eest ning tegeleb nüüd ise juba lennufirmaga edasi.

- avastad, et osa asju on pagasist kaduma läinud või jääb kogu pagas kadunuks? Pead soetama endale uued esemed.

Enriko saabus tagasi pikemalt reisilt Sidneyst. Tallinna Lennujaamas selgus, et Enriko kohver on teekonnal Singapur–Helsingi–Tallinn kaduma läinud. Enriko registreeris pagasi kadumise lennufirmas ja tegi vedajale ka vastava avalduse kahjude hüvitamiseks. Ka pärast ettenähtud otsinguaega ei ilmunud kohver ikkagi välja. Lennufirma täitis kliendi ees oma kohustused ja maksis talle välja osalise hüvitise. Kuna Enrikol oli reisi ajaks tehtud ka kindlustus, siis hüvitas kindlustusandja selle osa kadumaläinud pagasist, mida ei hüvitanud lennufirma.

- kas soovid, et eespool kirjeldatud juhtumite puhul oleks keegi, kes aitaks võimalike probleemide korral ööpäev ringi eesti keeles lahendusi leida?

Kui soovid, et kõik eelkirjeldatud juhtumid ka sinu jaoks sellised lahendused leiaks, siis soeta koos reisiga kohe ka reisikindlustus.

Kui üks eelnevast osutubki tõeks, aga sa oled reisi soetades kindlustuse ostmata jätnud? Siis paraku tuleb sul endal kulutused katta. Kui vähemalt üks ülaltoodud olukord teeks sulle muret, siis vajad kindlasti reisikindlustust.

Enne kindlustuslepingu sõlmimist tuleb hoolega tutvuda kindlustustingimustega, sest mitte kõik kindlustusfirmad ei hüvita eespool toodud näidete alusel tekkinud kulutusi. Soovitame kindlustuslepingu sõlmida kohe pärast reisi esimese osamakse tasumist või piletite ostu, sest tõrge, mis paneb reisiplaane muutma võib paraku juhtuda ka reisi ostmisega samal päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles