Professor Rein Raud rändab Leedus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raud.
Rein Raud. Foto: Peeter Langovits.

Järgmisel aastal on Euroopa kultuuripealinnaks Vilnius ja sel puhul seikleb Raadio 2 saade «Reisipalavik» pühapäeval kell 14 Leedus. Audiorännaku reisijuhiks on professor Rein Raud, kes on Leeduga seotud ka peresidemete kaudu.


Raualt eeldaks esmajoones ilmselt pilguheitmist Aasiasse, aga raadiokuulaja saab hoopis väga huvitava ja hariva ülevaate Leedust, mis pole sugugi nii igav maa, nagu tihti arvama kiputakse. Raud maalib verbaalselt värvikaid pilte leedulaste loomusest: «Leedulane on keskmisest eestlasest tunduvalt lahtisem ja temaga saab kiiremini kontakti. Nad peavad väga lugu hierarhiast ja välisest viisakusest – näiteks ülemustele või vanematele inimestele pole viisakas vastu rääkida ja tihti teietatakse ka oma vanemaid.»



Leedus on mitmeid huvitavaid ja kauneid kohti, mida võiks külastada. Näiteks tasub avastada pealinna Vilniuse traditsiooniliselt turistitrajektoorilt kõrvale jäävaid paiku nagu Jõetagune Vabariik – linnaosa, kus elavad boheemlikud kunstnikud, heliloojad, luuletajad ja teised loometegelased.



Külastamist väärt on kindlasti kaunis Kura säär, majesteetlikud Nida liivaluited, salapärane Nõiamägi, Ignalina metsajärvede ansambel, mida on kutsutud Leedu Šveitsiks, ja eestlastegi seas väga populaarne puhkusepaik Palanga.



Juttu tuleb ka ajaloost – oli ju Leedu vürstiriik mingil hetkel isegi Euroopa suurim riik, mis laius praeguse Valgevene, Ukraina ja osaliselt ka Poola ja Venemaa aladel, ning seda kuldaega meenutavad leedulased tänaseni uhkustundega.



Varasemad «Reisipalaviku» rännakud internetis: www.r2.ee/reisipalavik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles