Alaska – kelgukoerte ja kullapalaviku osariik

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Kupinskaja kelgukoerte suvelaagris.
Maria Kupinskaja kelgukoerte suvelaagris. Foto: Erakogu

USA ääremail Alaskal on koerasõidud väga populaarsed ja  hinnatud: osalevad profid võistlevad talviti ja treenivad suvel, räägib Maria Kupinskaja, kes on pühapäeval kell 14 Raadio 2 Ingrid Peegi juhitava saate «Reisipalavik» külaline.



«Mängus on väga suured auhinnarahad, võitjad saavad väga palju tähelepanu ja need, kes on võitnud Alaska suurima ja raskeima võidusõidu Iditarod (tuntud ka nime all Last Great Race), on tõelised superstaarid, keda teab ilmselt iga alaskalane,» jutustab Kupinskaja.


Võidusõitjatel on sadu koeri, kellest lõppvõistlusele valitakse 16 parimat. Koerad peavad olema väga sitked ja maratonijooksja vastupidavusega, sest Iditarodi pikkuseks on 1868 kilomeetrit, mis läbitakse umbes kümne päeva jooksul.



USA osariik Alaska on üldiselt praeguseks üsna brändistatud räägib Kupinskaja ja toob näiteks, et 1890ndatel Alaskal möllanud kullapalavikust on nüüd saanud kõva rahateenimisallikas – turistidel on võimalik raha eest «kulda sõeluda» ka seal, kus seda kunagi pole leitud, ning pärast endale meeneks kullatükke kaasa osta. Suviti hiiglaslike kruiisilaevadega Alaskat külastavate turistide seas on väga populaarne ka kelgukoertega sõit: «Ja pärast teistele öelda, et vägev, sõitsin kuueteist koeraga!» muigab Maria.



Alaska põliselanikke on sealsest elanikkonnast 15 protsendi ringis: eskimod ehk iuitid ja jupikid, Aleuudi saar­tel elavad aleuudid ja ka erinevaid indiaani hõime.  «Kurb tõdeda, et põliselanike hulgas on tugev allakäik – riigilt saadud toetused ja töötegemise vajaduse vähenemine on aastasadu püsinud elustiili tugevalt muutnud ja paljud põliselanikud alkoholismi küüsi ajanud,» jutustab Maria Kupinskaja.



«Reisipalavikus» räägib Kupinskaja veel kohalikust köögist, elust liustikul, loodusest ning jagab juhtnööre, kuidas toime tulla karude ja põtradega ning erilisest ja eksootilisest Alaskast maksimum välja võtta.



Kuula varasemaid «Reisipalavikke» internetist: www.r2.ee/reisipalavik.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles