Millistesse riikidesse on ohtlik reisida?

Kaur Paves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia lapssõdur.
Somaalia lapssõdur. Foto: SCANPIX

Lisaks Liibanonile leidub maailmas veel 21 riiki, kuhu reisihuvilistel pedaalima minna ei soovitata.

Tänase seisuga soovitab välisministeerium vältida 13 Aafrika, kaheksa Aasia ja ühe Ameerika riigi külastamist. Järgnevad ministeeriumi poolt riigiti väljatoodud põhjused.

Liibanon

Poliitiline olukord on ebastabiilne ning tuleb arvestada võimaliku terrorismiohuga. Viimastel aastatel on riigis toimunud mitmeid rünnakuid kõrgete ametiisikute suhtes, milles on kannatada saanud lähikonnas viibijad.

Kõrgõzstan

Seoses erinevate rahvusrühmade vägivaldsete kokkupõrgetega Ošis ja Džalalabatis on riigis välja kuulutatud eriolukord.

Süüria

Alates 18. märtsist on riigi erinevates linnades toimunud valitsusvastaseid meeleavaldusi, millega on kaasnenud vägivald.

Sudaan

Ebastabiilse julgeolekuolukorra ja kõrge terrorismiohu tõttu ei ole välismaalaste julgeolek tagatud.

Pakistan

Riigis esineb vägivalda, enesetaputerroristide pommirünnakuid ja inimrööve.

Iraak

Riigis valitseb suur terrorioht, samuti toimub mitmetes linnades meeleavaldusi.

Bahrein

Üha laienevate meelavalduste tõttu kuulutas valitsus 15. märtsil riigis välja kolmekuulise eriolukorra. Julgeolekuolukord on jätkuvalt ebastabiilne ja eksisteerib risk uuteks vägivaldseteks kokkupõrgeteks.

Tšaad

Seoses ebastabiilse poliitilise olukorraga ei ole välismaalastel turvaline riigis viibida.

Liibüa

Riigi lliider Muammar Gaddafi rakendas ulatuslikku vägivalda meeleavalduste mahasurumiseks, mis viis riigi kodusõjani. Kaitsmaks elanikke juhtide vägivalla vastu on ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestanud riigi kohal lennukeelutsooni, mida rakendatakse sõjaliste vahenditega.

Kongo DV

Riigis valitseb püsivalt pingeline ja ebaturvaline olukord. Eriti ohtlikuks piirkonnaks on riigi ida- ja kirdeosa, kust armee ja relvastatud grupeeringute vahelise võitluse tõttu on tsiviilelanikkond välja tõrjutud.

Burkina Faso

Riigis on terrorismioht ja võib esineda inimrööve. Hiljutistel meeleavaldustel pealinnas Ouagadougous kasutati sõdurite poolt tulirelvi.

Jeemen

Riigis on väga kõrge terrorismioht. Viimase kümne aasta jooksul on seal toime pandud mitmeid terroriakte, rünnatud on Suurbritannia, USA ja Itaalia saatkondi. Rünnakute alla on sattunud ka turistid ning oht sattuda inimröövi ohvriks on väga kõrge.

Somaalia

Seni valitsusvägesid toetanud Etioopia vägede lahkumise järel ei ole välismaalastele riigis viibimine turvaline. On esinenud inimrööve ja rannikuvetes piraatlust. Erinevad relvaformeeringud on toime pannud mitmeid tapmisi, relvastatud rööve ja inimrööve. Klannidevahelised võitlused on väga sagedased.

Iraan

Riigis on terrorismioht ja jätkuvalt toimub valitsusevastaseid meeleavaldusi. Eriti ohtlikud on Afganistani ja Iraagiga piirnevad alad.

Afganistan

Sagenenud on välismaalaste röövimine terroristide ja kriminaalkurjategijate poolt ning inimröövi oht on kogu riigis ühtlaselt kõrge. Eriti tuleks vältida riigi lõuna- ja idapoolseid piirkondi. Lõhkekehi võib leiduda kõikjal maapõues. Teede olukord on kogu riigis äärmiselt kehv ning teelt kõrvalepöördumine võib lõppeda miiniplahvatusega.

Lõuna-Sudaan

9. juulil iseseisvunud riigi suhtes kehtib sama hoiatus, mis endise emamaa Sudaani puhul.

Nigeeria

Riigis on väga suur terrorismioht. Kõrgendatud riskiastmega paikadeks on hotellid, kaubanduskeskused, turud ja muud kohad, kus liigub palju välismaalasi.

Guinea

Pärast sõjaväelise hunta võimuletulekut 2008. aasta detsembris on olukord riigis pingeline. Septembris pealinnas Conakrys mahasurutud meeleavaldustes oli arvukalt hukkunuid ja vigastatuid, riigis on sagenenud relvastatud röövid ja kallaletungid. Rünnatud on nii ärisid kui üksikisikuid, sealhulgas välismaa turiste.

Alžeeria

Viimastel kuudel on erinevates linnades olnud mitmeid rahumeelseid meeleavaldusi, samas on mõningate meelevalduste käigus toimunud ka kokkupõrkeid politsei ja demonstrantide vahel. Suure tõenäosusega protestid jätkuvad.

Côte d´Ivoire

Seoses ebastabiilse julgeolekuolukorraga ei ole välismaalaste turvalisus tagatud.

Niger

Terrorismioht on väga suur. Suurimaks ohuks on inimröövid, eriti piiriäärsetel aladel. Väljaspool pealinna Niamey´d tegutsevad relvastatud bandiidid.

Haiti

12. jaanuaril 2010 toimunud 7,3-magnituudiline maavärin ning selle järeltõuked põhjustasid riigis ulatuslikke purustusi. Katastroofis hukkus üle 100 000 inimese ning humanitaarkriis mõjutab umbes 3 miljonit inimest. Riigis levib koolera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles