Kõigi lennujaamade ema sulges uksed – Berliini Tempelhof lõpetas lennud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Berliin kaotas eile oma vanima töötava lennujaama, kuid saab ilmselt juurde ühe paeluva turismiobjekti.


85-aastane Tempelhofi lennujaam, mis jõudis olla nii Natsi-Saksamaa uhkus kui Lääne-Berliini varustaja ja päästja sõja järel, sulges lõplikult oma uksed lennuliiklusele eile õhtul.   


Enne keskööd tõusid sealt üles viimased sümboolsed lennukid: sakslaste kuulus Junkers Ju-52 ja üks päästjaist - blokaadi ajal õhusilla kaudu Lääne-Berliini varustanud ja lastele komme ja rosinaid alla visanud Rosinenbomber (eesti k rosinapommitaja).


Veel pole aga selge, mis arhitektuurimälestiseks kuulutatud jaamahoonest edasi saab. Visionääridel on 1,2-kilomeetrise peahoone ja lennujaama jaoks palju plaane – võimalusest, et lennuväljale tehakse loomaaed, kuni loogilisemate mõteteni rajada Tempelhofi suur lennundusmuuseum.


Turistide jaoks sulgemisega palju ei muutu - kommertslendude osas polnud Tempelhofist  ammu võistlejat Tegeli ja Schönefeldi jaamale ja 2011 peaks valmima viimase laiendus, Berlin Brandenburg International 1923. aastal kommertslende alustanud Tempelhofi laiendasid 1936. aastaks  pealinna vääriliseks Natsi-Saksamaa juhid.


Kuulsa arhitekti Norman Fosteri poolt ilu ja otstarbekuse eest «kõigi lennujaamade emaks» nimetatud peahoone arhitekt on Ernst Sagebiel. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles