Vulkaani tõttu tuleb reisijail kindlustuse osas eriti tähelepanelik olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisitõrkekindlustuse valikul tasub Islandi vulkaani tõttu olla praegu eriti tähelepanelik.
Reisitõrkekindlustuse valikul tasub Islandi vulkaani tõttu olla praegu eriti tähelepanelik. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kui sul on lähipäevil plaanis lennureis ja ostetud ka reisitõrke kindlustus, ei tähenda see siiski automaatselt hüvitise saamist kindlustusseltsilt, kui reis peaks tuhapilve tõttu ära jääma. Seega loe üle oma kindlustuslepingu tingimused – mille vastu sa täpselt kindlustatud oled ja mille vastu mitte.

  • Neil, kel on reisikindlustus (näiteks meditsiiniabi kindlustus ja reisitõrke kindlustus) sõlmitud ja kes juba on välismaale sõitnud ja muretsevad võimalike takistuste pärast Eestisse tagasi jõudmisel, tasub teada, et üldjuhul kehtib kindlustuskaitse veel 48 tundi pärast poliisile märgitud kehtivuskuupäeva lõppu. Selline punkt on erinevate kindlustusseltside reisikindlustuse tüüptingimustes kirjas. Kindlasti tasuks oma kindlustusseltsiga ühendust võtta ja uurida, kuidas peaks edasi käituma.
  • Neil, kel reisitõrkekindlustust praegu veel ostetud pole, aga reis lähipäevil ees seisab, tasub teada, et kindlustuse põhimõte on kindlustada ootamatute ja ettenägematute sündmuste vastu. Seega praegu pole üldjuhul võimalik osta reisitõrkekindlustust Islandil purskavast vulkaanist põhjustatud kahjude vastu, sest see ei ole enam ootamatu sündmus.
  • Reisitõrke kindlustuse üldpõhimõtetest tasub teada, et kindlustada saab üldjuhul reisi ärajäämise, katkemise ja reisile hilinemise vastu. Reisi ärajäämise põhjuseks võib olla näiteks loodusõnnetus (maavärin või vulkaanipurse), samuti kindlustatu lähisugulase ootamatu haigestumine või kindlustatud isiku varale tekitatud kahju, mille tõttu on vajalik olla kodumaal. Reisi katkemise ehk reisilt ennetähtaegselt tagasi pöördumise põhjus võib olla näiteks lähisugulase eluohtlik seisund või surm kodumaal. Reisile hilinemine tähendab seda, kui kindlustatud isik ei jõua õigeks ajaks reisi alg- või transiitpunkti. Selle põhjuseks võib olla näiteks lennuki tehniline rike või takistasid kohalejõudmist ilmastikuolud. Praeguse tuleb näiteks ette tuhapilvest põhjustatud lendude hilinemisi.
  • Kindlasti tasub tähele panna seda, et reisitõrkekindlustus ei jõustu üldjuhul kohe pärast lepingu sõlmimist ja kindlustusmakse tasumist. Erinevatel seltsidel on kindlustuskaitse jõustumise algus erinev, kuid tavaliselt jõustub kindlustuskaitse kaks kuni neli päeva pärast kindlustuslepingu sõlmimist.
  • Väga oluline on enne lepingu sõlmimist lugeda kindlustustingimustest välistuste kohta ehk nende juhtumite kohta, mille korral ei ole kindlustusseltsil kohustust sulle hüvitist maksta. Näiteks võib olla välistus see, kui reisitõrke põhjuseks oli aegunud pass, kindlustatud isiku kroonilise haiguse ägenemine, lennukite ummik lennuväljal jne.
  • Pane tähele, et erinevatel seltsidel on erinevad kindlustustingimused ning seega ka erinevad välistused. Näiteks ühel kindlustusseltsil võib olla välistusena kirjas, et kui lennureisi  edasilükkamine või ärajäämine oli seotud streigiga, siis hüvitist ei maksta. Teisel kindlustusseltsil ei pruugi streik välistuseks olla.
  • Seega tasub enne kindlustuslepingu sõlmimist võrrelda vähemalt kolme seltsi tingimusi, et leida endale sobivaim.

Tarbijaveebis Minuraha.ee on ka lisainfot reisikindlustuse ja lepingu sõlmimise kohta. Samuti leiab veebist küsimustiku reisikindlustuse tingimuste võrdlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles