Võimalus ise vabu päevi valida kaotaks pühad sootuks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Tööandjate Keskliidu kommunikatsioonijuht Imbi Ernits-Kaljuste.
Eesti Tööandjate Keskliidu kommunikatsioonijuht Imbi Ernits-Kaljuste. Foto: Eesti Tööandjate Keskliit

Idee anda inimestele võimalus ise otsustada, millal riigipühade puhul ette nähtud vabu päevi välja võtta, kaotaks lõpptulemusena pühad sootuks, leidis Eesti Tööandjate Keskliidu kommunikatsioonijuht Imbi Ernits-Kaljuste.

Postimehe ajakirjanik Evelyn Kaldoja tegi tänases lehes ettepaneku, et riiklikult võiks olla ära määratud pühadepäevade arv, aga vabaks võiks olla antud nende kasutamise aeg umbes nii, nagu on puhkusega, mis on kindel arv päevi, mille kasutamise lepib igaüks vastavalt oma eelistustele aasta alguses tööandjaga kokku.

Kaldoja rääkis ideest kiriklike pühade – jõulude ja ülestõusmispühade – kontekstis. «Arvestatav osa Eestis mõtestatult jõule tähistavatest inimestest peab Kristuse sünnipäeva kaks nädalat pärast seda, kui riik selleks päevad määrab. Ja kuigi Eesti asub pigem läänekiriku kultuuriruumis, riigiusku ju pole, mistap meie paarisaja tuhande idakristlase suhtes oleks õiglane lasta neil pühitseda jõule ajal, kui neil on jõulud,» kirjutas Kaldoja.

«Miks peaksid ühe usu pühad peatama terve erinevaid asju uskuva riigi elu? Või miks peaks maksma topelttasu jõulude ajal töötamise eest kodanikule, kes Kristuse sünnist ei hooli? Või andma nelipühade eest puhkusele lisaks vaba päeva inimesele, kes ei tea midagi Püha Vaimu saatmisest? Vabaks lastud tähistamiste puhul töötaks enamik kohti ilmselt lihtsalt nagu puhkuste ajal,» uskus Kaldoja.

«See võib tunduda vahva mõte, aga pole tegelikkuses tõsiseltvõetav. Kogu elu- ja töökorraldus muutuks absurdseks, kui igaüks saaks oma pühadepäevad välja võtta millal soovib, ning peaks siis vastavalt näiteks jõulude ajal tööl olema,» leidis Ernits-Kaljuste.

Nelja riigipüha eel on seadusandja lisaks ette näinud lühendatud tööpäeva. Kas töötajad võtaksid ka need oma suva järgi välja või vahetult enne vaba päeva? «Ajakirjanikud näiteks puhkavad, aga trükkalid tulevad tööle, et lehte trükkida, samal ajal on keeletoimetajatel lühendatud tööpäev...»

Samuti pole paljudes valdkondades pühade ajal tööl midagi teha, eriti kui enamik inimesi sel ajal ikkagi pühi peab. «Selline plaan tekitaks näiteks ühistranspordis ja mitmes muus valdkonnas suurt segadust, samuti tõuseks kohe küsimus riigipühade ajal tööl olevate inimeste töö kõrgema tasustamise kohta.»

«See tundub rohkem huumorikülje teema,» leidis tööandjate keskliidu kommunikatsioonijuht kokkuvõtteks. «Kalendris on riigipühad kirjas ja igaüks saab vastavalt neile sobitada vaba päeva või puhkuse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles