Laenurahaga reisimine suurendab kulusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisikorraldaja GoAdventure ja Gorodenkoff Visuals kuulutavad välja konkursi parima harrastusvideo leidmiseks meie vastvalminud reklaamklipi motiividel
Reisikorraldaja GoAdventure ja Gorodenkoff Visuals kuulutavad välja konkursi parima harrastusvideo leidmiseks meie vastvalminud reklaamklipi motiividel Foto: SCANPIX

Laenuraha eest reisile minek teeb puhkuse laenuintressi võrra kallimaks. Seetõttu tasub reisi pikemalt ette planeerida, et jõuaks reisiraha kokku saada laenu või krediitkaarti kasutamata, kirjutab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Kui sul on ette teada, et plaanid suvel nädalaks puhkama sõita ning oled ka sihtkoha ning umbkaudse hinna välja selgitanud, on viimane aeg oma rahaasjades inventuur teha. Kas su säästudest piisab, et reisile sõita? Kui sääste pole, siis kalkuleeri, kui palju saaksid iga kuu kõrvale panna, et reisiks vajaminev summa kokku saada. Mõtle ka võimaluste üle, kuidas võiksid oma sissetulekut suurendada – ehk on võimalik leida näiteks ajutine lisatöö?

Täpse pildi oma tuludest ja kuludest saad siis, kui koostad eelarve – kui palju teenid, kui palju kulutad ning millele kulutad. Eelarve analüüsimine annab ka hea võimaluse üles leida kohad, kust oleks võimalik säästa.

Säästmine odavam

Säästmiseks on mõned head nipid. Esiteks ära hoia säästmiseks mõeldud raha oma arvelduskontol – nii vähendad riski, et raha kogemata lihtsalt ära kulutad, samuti on arvelduskontole makstav intress väiksem näiteks hoiuse omast. Üks võimalus on säästetav summa kanda teisele kontole, kust sa igapäevaseid arveldusi ei tee.

Kui soovid oma sääste ka veidi kasvatada, võid uurida erinevate hoiuste tingimusi, sest nii teenib su raha intressi. Lisaks tähtajalisele hoiusele, kust üldjuhul enne tähtaja lõppu raha välja võtta ei saa, ilma et intressi kaotaksid, võid kaaluda ka kasutus- või kogumishoiust, kuhu saad raha regulaarselt juurde maksta. Üldjuhul on kasutus- või kogumishoiusele pakutav intress madalam tähtajalise hoiuse omast. Praegu jääb näiteks kuuekuulise tähtajalise hoiuse aastaintress sõltuvalt summa suurusest ja pangast vahemikku 0,95–2,6 protsenti.

Kui ikkagi laenad…

Alustuseks võiks mõelda, kas laenatud raha eest reisimine on mõistlik? Laenu võttes läheb reis kokkuvõttes kallimaks, sest laenu eest küsitakse intressi ning maksta tuleb ka lepingutasu, samuti ei ole reisilt naastes tore hakata laenu tagasi maksma.

Kui oled pärast põhjalikku kaalumist siiski laenamise kasuks otsustanud, siis erinevad pangad pakuvad reisimise rahastamiseks erinevate nimetustega laene: väikelaen, soovilaen, tarbimislaen. Reisilaene või järelmaksu võivad pakkuda ka reisibürood, kes vahendavad mõne panga konkreetseid tooteid.

Kuid ükskõik mis nime ka selline laen või järelmaks ei kannaks, on nende ühine joon lühem laenuperiood ja üsna kõrge aastaintress, mis võib jääda tavaliselt 14-26 protsendi kanti. Näiteks kui võtad aastaks 640 eurot väikelaenu, mille intress on 18 protsenti, maksad pangale kokku tagasi veidi üle 700 euro.

Kindlasti ei tasu mõeldagi kiirlaenu ehk SMS-laenu võtmisele, kuna selle intress on väga kõrge. Näiteks kui laenad kuuks ajaks 200 eurot, kohustusega kuu pärast tagasi maksta 250 eurot, teeb see aastaintressiks lausa 300 protsenti!  

Krediitkaart nõuab arukust

Krediitkaart on välismaale sõitmisel teinekord hädavajalik – omal käel reisides näiteks hotelli või lennupiletite broneerimiseks ja nende eest maksmiseks. Siiski ei tasu krediitkaardilt kulutatud summade tagasimaksmisega viivitada – eriti käib see vaba tagasimaksega või püsimaksega krediitkaardi kohta, mille puhul on võimalik tagasimaksmist suhteliselt paindlikult korraldada.

Näiteks vaba tagasimaksega krediitkaardi puhul saad küll ise valida tagasimaksmise aega ja summat, kuid kui raha ei ole tagastatud kokkulepitud päevade jooksul, pead kasutatud summalt hakkama maksma intressi. Mida kiiremini kannad pangale krediitkaardilt kasutatud summa tagasi, seda vähem pead intressi maksma. 

Püsimaksega krediitkaardi puhul maksad kasutatud summa pangale tagasi lepingus fikseeritud osamaksetena ning tagasimaksed on võimalik jaotada pikema perioodi peale. Kasutatud krediidilt tuleb iga kuu maksta intressi, mille pank võtab sinu arvelduskontolt automaatselt maha. Mida kiiremini kannad pangale krediidisumma tagasi, seda vähem pead intressi maksma. 

Määratud tagasimaksega krediitkaart on ehk kõige paremini distsiplineeriv, sest kõik eelneval kuul kulutatud summad võtab pank ise kokkulepitud maksepäeval sinu arvelduskontolt maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles