Boeing plaanib testida isesõitvat reisilennukit

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piloot ja lennuk
Piloot ja lennuk Foto: Vida Press

Isesõitvad autod ja nende testimised muutuvad juba üsna tavaliseks, kuid Boeing plaanib lennunduses olla eestvedaja ja saata taevalaotusesse isesõitvad lennukid.

Boeing teatas, et järgmisel aastal alustavad nad tehnoloogia testimist, mis võimaldaks lennukitel reisijaid vedada ilma pilootideta. Ettevõtte esindaja Mike Sinnetti sõnul kavatsevad nad süsteemi välja arendada olemasoleva tehnoloogia toel, vahendab Lonely Planet.

Tänapäeva lennukid põhinevad suures osas automaatikal. Lühikestel lendudel suudavad lennukid isegi kuni 95 protsendi ulatuses ilma pilootideta hakkama saada. Tavaliselt tulevad piloodi oskused jõulisemalt mängu õhkutõusul ja maandumisel, kuid uuemad süsteemid suudavad juba ka nende hetkede eest vastutada.

Tavaliselt on kokpitis alati kaks pilooti, kes vastutavad arvutite töö eest ja jälgivad, et need töötaks korrektselt. Uue tehnoloogia sisseseadmise peamine proovikivi ongi turvalisus, sest enam ei oleks lennukis piloote, kes süsteeme kontrollida suudaks.

Sinnetti sõnul võtavad nad aluseks 2009. aastal US Airwaysi vahejuhtumi, mil piloot maandas suure lennuki Hudsoni jõel. «Kui tehnoloogia sellega hakkama ei saaks, siis me ei saaks seda kasutada,» kinnitas ta. «Mul pole veel õrna aimugi, kuidas me seda tegema hakkame, kuid me juba uurime võimalusi ja arendame algorütme.»

Iselendavate lennukite ideega on mängitud juba aastaid, kuid Boeing on esimene, kes tõi välja konkreetse aja, mil alustatakse testimisega. NASA soovib samuti tulevikus kokpitis pilootide arvu vähendada, andes maapealsele ametnikule õigused ja võimalused kokpiti süsteeme juhtida, kui peaks selleks vajadus olema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles