Türgis leiti iidne maa-alune linn (1)

Minna Joor
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaymakkli maa-alune linn Kapadookias
Kaymakkli maa-alune linn Kapadookias Foto: Vida Press

Karjased avastasid Kesk-Türgis maa-aluse linna ning peagi on turistidel seda ka võimalik külastada.

Uurijad on tegelenud Kayseri provintsi maa-aluste asupaikade kaardistamisega juba alates 2014. aastast ning Gesi piirkonnas asuvast koopast rääkisid neile kohalikud, vahendab Loneley Planet. Leitud koopa kogupikkuseks on 80 meetrit ning seal on võimalik eristada 52 kambrit. Kohale pandi nimeks Belağasi maa-alune linn.

Lisaks on leitud lähedalasuva mäe küljelt kirik ja mitmed teised ehitised. Need annavad aimu sellest, et linn võik pärineda kuuenda ja üheteistkümnenda sajandi vahepealsest ajast, mil kristlased tegelesid aktiivselt selliste ehitiste tegemisega. Samas on leitud koobas esimene omataoline, millel on rohkem kui 50 kambrit.

Maa-aluseid asulaid ehitati palju just vanaajal, kaitseks halva ilma ja sissetungi eest, kuid need polnud ette nähtud selleks, et seal pikka aega elada. Koobaslinnades olid olemas kuivendussüsteemid, toidu hoiukohad, kodud ja isegi poed. Nagu ka teised Kayseri provintsis leitud maa-alused linnad, on Belağsi ehitatud horisontaalses stiilis, vastupidiselt tuntumatele Kapadookia piirkonnast leitavatele koobastele.

Pilte Belağasi linnast näed siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles