Galerii: Rooma suurimad katakombid avatakse peagi turistidele

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rooma suurimast katakombist leiab ligi 26 000 hauda ning pärast aastatepikkust renoveerimist avatakse see paik taas turistidele.

Lasertehnoloogiat kasutades on teadlased andnud katakombidele taas uue elu ning veel selle aasta jooksul avatakse suurest alast mõned osad juba turistidele, vahendab Travel and Leisure.

Katakombid laiuvad üle 12 kilomeetri ning sinna on maetud kokku umbes 26 000 inimest, mis teeb sellest Rooma suurima katakombi. «Need hauad esindavad meie identiteedi kõige sügavamaid juuri, Rooma ja kristluse juuri,» sõnas kardinal Gianfranco Ravasi.

Kaltsium, sammal ja õlilampidest tulnud suits peitsid sajanditeks enda alla mitmed 1600 aasta vanused freskod. Restaureerimine võttis aega aastakümneid ja selleks kasutati uudset lasertehnoloogiat, mis lubas ekspertidel aeglaselt läbi tahmakihtide puurida.

«Kui me oma tööd alustasime, siis ei näinud me midagi, kõik oli täiesti must. Erinevad lainepikkustega saime pealmise musta kihi eemaldada nii, et alumine värv ei saanud kannatada,» sõnas projektijuht Barbara Mazzei. «Alles hiljuti ei olnud sellist restaureerimist üldse võimalik teha, kui me oleks pidanud seda käsitsi tegema, oleksime võinud freskod hävitada.»

Freskodelt leiab viiteid nii paganlusele kui ka varajasele kristlusele omaseid traditsioone. Üks kuulsamaid nendest on tuntud kui «pagarite tuba», mis kujutab leiva tähtsust kõikidele roomlastele, ükskõik millisest usust nad ka ei oleks.

Lisaks leiab freskosid, mis kujutavad pühakuid, sõdureid, märtreid ja apostleid.

Juunis avatakse juba ka väike muuseum, kus pannakse näitusele kujud ja tükid sarkofaagidest, katakombid ise avatakse alles mitu kuud hiljem. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles