Video: kui palju võib lennuki tiib painduda?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukitiib
Lennukitiib Foto: Vida Press

Lennukiaknast välja vaadates võib tiiva suur õõtsumine tuule käes tekitada külmavärinaid, kuid tegelikult on neile antud palju paindumisruumi.

Lennukid on ehitatud nii, et nad peaks vastu ka kõige karmimatele ilmaoludele. Kõik lennumasinad peavad enne käiku minemist läbima hulgaliselt proovilepanekuid selleks, et nende turvalisuses veenduda, vahendab Travel and Leisure.

Üks nendest on ka kurnamistest, mille käigus kinnitatakse lennuki külge sadakond mehaanilist seadet, mille abil on inseneridel võimalik lennuki pinnale lisada raskust ning seega jäljendada kõiki etappe, mida lennuk ühe lennutsükli ajal läbib.

Lisaks loovad analüütikud lennukoridoride profiilid ning kõiki lennukeid testitakse ka vastavalt nendele. Nii testitakse lennukeid seitse päeva nädalas kolm aastat järjest. Kui lennuk testimisest lõpuks pääseb, on see sisuliselt lennanud juba kordades rohkem kui üks lennuk oma eluaja jooksul tegelikult lendab.

Tehtud on ka katseid, mille käigus on lennuki tiibu lõhutud, et näha, kui painduvad nad siis tegelikult on.  Vaata videost, kuidas lennuki tiib lõpuks pinge all murdub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles