Kuus paika maailmas, mis soovivad turistide arvu vähendada

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Eestlased mõtlevad pidevalt selle peale, kuidas tõmmata ligi veidigi rohkem turiste. Mõnes paigas on kohalikel suurtest turistihordidest aga tõeline villand. 

Barcelona

Kui Barcelona esimene naislinnapea Ada Colau 2015. aastal ametisse astus, võttis ta turismi osas kriitiliselt sõna, kirjutab Independent. «Me ei taha, et Barcelonast saaks samasugune odav suveniiripoodide linn, nagu seda on viimasel ajal Veneetsia,» rõhutas Hispaania suuruselt teise linna meer. 

Tänaseks on Colau võtnud tarvitusele turismi takistavaid meetmeid – külmutanud uutele majutuskohtadele antavad litsentsid ja teinud ettepaneku uute turismimaksude osas. 

Barcelona / Foto:
Barcelona / Foto: Foto: Vida Press

Amsterdam 

Amsterdami linna turundusjuhi Frans van der Averti sõnul on Hollandi pealinnas liiga palju turiste. Tema hinnangul ei ole see probleem ainult Amsterdamis, vaid ka teistes ajaloolistes Euroopa linnades. 

Mehe sõnul ei kuluta Amsterdam enam ühtegi eurot linna turustamiseks, sest nende eesmärgiks on turistide arvu vähendada. «Me ei oota Amsterdami neid, kes tulevad ainult pidutsema. Pigem hoopis neid, kes huvituvad meie linnast ja ajaloost,» lisas ta. 

Amsterdam / Foto:
Amsterdam / Foto: Foto: www.pexels.com

Santorini

Eelmisel aastal teatas Kreeka kõige populaarsem sadam, et neile aitab ja kruiisilaevade arvu tuleb piirata. Populaarne saar Santorini ei pidavat turistide arvule enam vastu.

Kui varem külastas kruiisi käigus Santorinit iga päev umbes 10 000 turisti, siis nüüd on lubatud 8000 turisti. 

Santorini / Cathal Mcnaughton/REUTERS/Scanpix
Santorini / Cathal Mcnaughton/REUTERS/Scanpix Foto: CATHAL MCNAUGHTON/Reuters/Scanpix

Bhutan

Lõuna-Aasia Himaalaja mäestiku idaosas asuvas riigis sai turism hoo sisse 1974. aastal. Enne seda oli tegu pigem isoleeritud riigiga. 

Kui turistide arv kasvas kuningriigis väga suureks, otsustati looduskaitse eemärgil turstide hulka veidi piirata. Selleks, et Bhutani kuningriiki näha, tuleb igal külastajal maksta viisa ja muude maksude eest kokku päevas umbes 200 eurot. 

Foto:
Foto: Foto: imago stock & people/scanpix

Cinque Terre

Itaalias asuv Cinque Terre ehk «viis maad» koosneb viiest külast: Monterosso al Marest, Vernazzast, Cornigliast, Manarolast ja Riomaggiorest. Rannajoon, viis küla ja neid ümbritsevad mäenõlvad on kõik osa Cinque Terre rahvuspargist. Tegemist on ka UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva kohaga.

Selleks, et kaitsta sealset loodust, otsustati eelmisel aastal, et igal suvel lastakse mägistele matkaradadele kuni 1,5 miljonit turisti. 

Foto:
Foto: Foto: www.pexels.com

Tai saared

Selleks, et kaitsta korallrahusid, suleti eelmise aasta mais turistidele kolm Phuketi lähedal asuvat saart – Koh Khai Nok, Koh Khai Nui ja Koh Khai Nai. 

Phuketi ja seal asuvate saarte piirkond on tuntud imeilusate korallrahude poolest, kuid viimasel ajal on need 80 protsendi ulatuses kahjustunud. Osaliselt on kahjustused tekkinud loomulikul teel, kuid oma roll on ka inimestel. 

Foto:
Foto: Foto: www.flickr.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles