Rannad, kus leiab aset kõige rohkem hairünnakuid (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hai
Hai Foto: Vida Press

Tõenäosus kogeda hai rünnakut on üsna väike, kuid siiski on mõni rand, kus haiga silmitsi sattumine on veidi tõenäolisem. 

Haid ei säti kunagi inimesi oma menüüs esikohale, kuid sellele vaatamata võime mõnikord nende teele ette jääda ja nende reaktsioon võib olla halastamatu, vahendab Travel and Leisure.

Alates 1845. aastast on maailmas juhtunud 447 surmaga lõppenud hairünnakut ja 2320 inimest on haiga kokku sattudes saanud vigastada. 2010. aastal tõusis hairünnakute arv hüppeliselt, 25 protsenti. Tol aastal registreeriti 79 juhtumit.

«Loomade kohta, kes on nii suured, on haid erakordselt ettevaatlikud,» sõnas haide uurimiskomitee president Ralph S. Collier. «Nad kasutavad oma tundemeeli, et mõista, kas asi kõlbab toiduks. Asja topivad nad suhu alles kõige viimasena. Kui nad saavad aru, et see ei kõlba, sülitavad selle taas välja».

Kõige tõenäolisemalt võivad inimest rünnata härghai, suur valgehai ja tiigerhai. Erinevatel liikidel on erinev iseloom, ja kui tead, millistes paikades neile meeldib ujuda, oskad neid randu vältida. «Suured valgehaid veedavad enamiku ajast avamerel,» selgitas haide uurimisinstituudi tegevjuht Marie Levine. Härghaid armastavad aga tema sõnul jõesuudmeid ning tiigerhaid on ebaharilikult uudishimulikud, kes armastavad kõike proovida, mistõttu võib nende vaatevälja sattunud inimene olla samuti õhtusöögi potentsiaaliga.

Ujuma minna ei tohiks kindlasti üksi, nii saab rünnaku korral keegi appi asuda või abi kutsuda. Kui aga rünnak peaks toimuma, siis tuleks haid korduvalt ja tugevasti lüüa kas lõpustesse või silmadesse. Levinud on ka arvamus, et tuleks anda haile vastu nina, kuid see tegelikult ei aita.

Arusaadavalt juhtub rohkem õnnetusi nendes randades, kus inimesi on palju, sest võimalus on seal lihtsalt suurem. Küll on aga mõni rand, mis on ka haidele erakordselt meelepärane.

1. New Smyrna rand, Florida – selles rannas on aset leidnud juba 238 rünnakut ja tavaliselt on seal neid aastas rohkem kui kusagil mujal. Siiski ei ole kunagi keegi seal rannas hai rünnaku tõttu surnud.

2. New South Wales, Austraalia – Bondi ja Byroni ranna vahelisel alal on ette tulnud kohtumisi suurte valgehaidega. Kokku on seal aset leidnud 55 surmaga lõppenud õnnetust ja 171 kergemat kokkupuudet. Probleemiks on seal väga sügav vesi, mistõttu satuvad haid rannikule ka liiga lähedale.

3. Second Beach, Lõuna-Aafrika Vabariik – puurisukeldumine haidega tõmbab ohtralt turiste ligi ja selleks, et haid kohale meelitada, viskavad giidid vette kalade raipeid. Nii hakkavad haid seostama inimesi toiduga. Väidetavalt on rünnakute arv pärast puurisukeldumistega alustamist Lõuna-Aafrikas hüppeliselt kasvanud.

4. Fletcher Cove, California – haid tulevad Lõuna-California lähistele sünnitama, et kindlustada suurema hulga poegade ellujäämine. Ühtlasi on seal suurtele valgehaidele suurepärane toidukeskkond. Haidele meeldib eriti igasugune veega mängimine, sest plartsatused meenutavad talle hädas olevat kala.

5. Makena, Maui – kuigi rünnakuid ei ole seal aastate jooksul olnud palju, kõigest 37, on sealsed kokkupuuted haidega üsna õõvastavad. Tiigerhaidele meeldib seal merikilpkonnasid süüa ja tavaliselt teevad nad seda üsna pinna lähedal, mis on samuti ka piirkond, kus inimestele meeldib ujuda.

6. Pernambuco, Brasiilia – alates 1992. aastast on selles rannas oma elu jätnud 18 surfajat, mistõttu keelati 60 kilomeetri ulatuses veespordiga tegelemine. Rünnakute arvu tõus langeb kokku läheduses suure sadama ehitusega ning rohke kalapüügiga, mis ilmselt on õõnestanud tugevasti haide toiduvarusid.

7. Sharm El Sheik, Egiptus – 2010. aastal ründasid haid kuue päeva jooksul viit turisti, kellest üks suri. Asja saadeti uurima Collier, kes avastas, et haid hammustasid inimesi kätest ja tagumikust, mis on üsnagi ebatavaline. Hiljem selgus, et üks sukeldumisinstruktor toitis kotist, mis asus sukelduja seljal, haisid, et neid inimestega harjutada. Tegelikult õppisid haid aga inimesi seostama toiduga ja samuti teadsid täpselt, kust toit tuleb.

8. Surf Beach, California – kui haid veidi kasvavad, rändavad nad mööda California rannikut edasi ja lähevad otsima merilõvide kolooniaid, keda seal kandis jagub, seega kõik rannad, mis sinna piirkonda jäävad, on kindlasti haisid täis.

9. Garden Island, Austraalia – kuigi see ei ole haide poolest Austraalia kõige rikkalikum piirkond, on Garden Island ikkagi nende loomade huviorbiidis. Seni ei ole veel selge, miks haid sinna on kogunenud, kuid aastate jooksul on seal rünnatud 51 inimest, kellest kümme said surma.

10. Ponce de Leon Inlet, Florida – Ameerika Ühendriikide hairünnakutest leiab 59 protsenti aset Floridas. 2008. aastal oli seal kokku 23 rünnakut, mis on ka selle ranna kõigi aegade rekord. Ühtegi surmaga lõppenud õnnetust seal veel toimunud ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles